想upgrade部NAS, TVS-671好嗎?

之前一直用緊部DS213,多數都係用黎BT, 係電腦睇下片。 都會放相用Photo Station睇相,不過唔多。

最近開始睇d full hd同4k video, 而部DS213 storage又唔夠 (因為想行RAID-5預防harddrive corrupt),index同埋process相又好慢,覺得係時侯upgrade部NAS了, 舊戈部可以用黎做backup重要ge folder。

最初睇中左TS453A/DS916+, 諗住等下有promotion時入手. 現在QNAP做緊promotion, TVS-471/671折好多,再research下,佢用i3 cpu, 好似future proof好多。而佢又有HDMI port, cpu夠快,index, process相同睇4K片應該足夠有如。佢cpu同ram都可以自己upgrade, 我估應該未來5年都會夠用。

想睇下大家有咩高見。TS-X71系列2015年出,會唔會就快有新系列出? Thanks.

其實TVS-x71已經係上兩代產品 (入左部TVS-871)

上年已經出左後繼款 TVS-x82 (入左部TVS-1282T)

TVS-x71其實只要要求唔高

一般夠用

唔夠先加ram換cpu(雖然我一買返嚟就打爆晒)

TVS-x82之前太新唔支援錄電視,聽講之後升到4.3就可以

因為要長開,未升4.3

TVS-x71 之前行 4.2 錄電視冇問題,升到4.3就唔清楚,因為賣左比fd

之前一直用緊部DS213,多數都係用黎BT, 係電腦睇下片。 都會放相用Photo Station睇相,不過唔多。

最近開 ...
hidehide 發表於 2017-3-19 18:10

新款有x82
個人用緊470改cpu,到而家仲係有心有力

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

其實TVS-x71已經係上兩代產品 (入左部TVS-871)

上年已經出左後繼款 TVS-x82 (入左部TVS-1282T)

TVS-x71其 ...
kofz 發表於 2017-3-19 20:20

ching, 咁你覺得而家呢個價買上兩代產品值嗎? $8500 TVS-671 i3 4G?
同埋想問佢個HDMI, 不過好似無remote? 咁用電視連hdmi點揀野?

新款有x82
個人用緊470改cpu,到而家仲係有心有力

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone ...
wa124 發表於 2017-3-19 20:57

ching你換左咩cpu? 大約幾錢換個cpu?

回覆 4# hidehide

ching, 咁你覺得而家呢個價買上兩代產品值嗎? $8500 TVS-671 i3 4G?
同埋想問佢個HDMI, 不過好似無remote? 咁用電視連hdmi點揀野?

其實都係差一代,TVS-x71下一代係TVS-x82
分別是x82 CPU新D,同埋多左M.2 slot, PCI-E等等

ching你換左咩cpu? 大約幾錢換個cpu?

我換左i7-3770S,當時i7-3770S未EOL,所以直接係SSP買,大約2000左右
而家平好多囉...

同埋想問佢個HDMI, 不過好似無remote? ...
hidehide 發表於 2017-3-19 21:59

冇遙控可以裝個apps係手機

就可以當遙控用

回覆  hidehide

其實都係差一代,TVS-x71下一代係TVS-x82
分別是x82 CPU新D,同埋多左M.2 slot, PCI-E等 ...
wa124 發表於 2017-3-20 00:04

請參考TVS-x82首批預購價

TVS-682-PT-8G
建議零售價: HKD 14,999 預購優惠價: HKD 8,999
TVS-682-i3-8G
建議零售價: HKD 15,999 預購優惠價: HKD 9,999
TVS-882-i3-8G
建議零售價: HKD 17,999 預購優惠價: HKD 11,999
TVS-882-i5-16G
建議零售價: HKD 18,999 預購優惠價: HKD 13,999
TVS-882-i5-16G-450W
建議零售價: HKD 19,999 預購優惠價: HKD 15,999
TVS-1282-i3-8G
建議零售價: HKD 21,999 預購優惠價: HKD 13,999
TVS-1282-i5-16G
建議零售價: HKD 22,999 預購優惠價: HKD 15,999
TVS-1282-i5-16G-450W
建議零售價: HKD 23,999 預購優惠價: HKD 18,999
TVS-1282-i7-32G
建議零售價: HKD 23,999 預購優惠價: HKD 20,999
TVS-1282-i7-32G-450W
建議零售價: HKD 24,999 預購優惠價: HKD 22,999
TVS-682T-i3-8G
建議零售價: HKD 16,999 預購優惠價: HKD 13,999
TVS-882T-i5-16G
建議零售價: HKD 20,999 預購優惠價: HKD 17,999
TVS-1282T-i5-16G
建議零售價: HKD 26,999 預購優惠價: HKD 19,999
TVS-1282T-i7-32G
建議零售價: HKD 27,999 預購優惠價: HKD 22,999

6bay最低用係 TVS-682-PT-8G

唔夠用可以之後自己加ram改cpu

問題係哩個價幾時會再做

我估最快都年尾,例如聖誕/新年.....

TVS-1282T<--- Can this model change CPU ?

TVS-1282T
fatpong 發表於 2017-3-20 00:21

我用緊

TVS-x71 最高支援 i7-4790S

冇港行

要係淘寶買

我就係咁

價上淘寶搜