選擇題, Synology 216+ii vs Qnap 251A

而家用緊WD mybook live 2TB, 主要用來抄電腦PHOTO BACKUP, 手機backup photos. 已經用左90%, 同埋好慢, 就算用同一網絡LOAD 相都想死 (WD 直入ROUTER己 用 5G, 1000M NETWORK), 打算升級.

正考慮216+II vs 251A 用2隻4TB HDD.
價錢好似計埋都差不多4400.

硬件好似QNAP 好啲, 但睇左啲POST 好似S牌易用啲. 自已上過體驗中心, 好似QNAP 都唔難SET.
但有啲野體驗版試唔到想問下意見.

1. 用開WD 不能開2個ACC 都backup 手機photos, 會炒埋同一個FOLDER. (可能我唔識SET). 如果S, Q 邊個易啲呢? 想將自己兩部機及老婆手機都做BACKUP.
2. 如果大量抄相片/影片入去NAS, 佢係咪會轉檔, 係手機睇縮圖會快啲? 邊隻會好啲呢?
3. 好怕會有外敵入侵, 自已唔太熟NETWORK SETTING, 邊個方法最好PROTECT? (比如SET PORT 位, 定期BACKUP, 定期RESET之類?)

新手請教. 謝謝

1,2,3三樣Q同S都做到, SETUP都係差唔多, 你想要HDMI直出就Q記, S記介面靚D, 我用開S, 但唔覺Q難SET, 我用216+II係貪佢個樣靚D

會唔會用Snapshot功能?如果會,要考慮Qnap要加到4GB RAM至用到。(根據Qnap官網資料)

會唔會用Snapshot功能?如果會,要考慮Qnap要加到4GB RAM至用到。(根據Qnap官網資料) ...
EOS5 發表於 2017-3-29 14:47

咁S 記唔使?

QNAP 加RAM 好似比較FLEXIBLE, S 記加RAM 係咪會失保養?

咁S 記唔使?

QNAP 加RAM 好似比較FLEXIBLE, S 記加RAM 係咪會失保養?
walterto 發表於 2017-3-29 15:04

我用緊216+II,原裝1GB RAM已經用到Snapshot,至於兩大牌子加RAM會唔會失保養,咁就唔清楚了。

1,2,3三樣Q同S都做到, SETUP都係差唔多, 你想要HDMI直出就Q記, S記介面靚D, 我用開S, 但唔覺Q難SET, 我用21 ...
chris201314 發表於 2017-3-29 14:37

應該無需要HDMI, 因為唔會放電視隔離.
硬件上差別, S 係1G, Q 係2G RAM, 會唔會感覺到呢?

會唔會用Snapshot功能?如果會,要考慮Qnap要加到4GB RAM至用到。(根據Qnap官網資料) ...
EOS5 發表於 2017-3-29 14:47

I can confirm that Qnap nas with 1GB ram does not support snapshot.   4GB ram ... seems yes.

我用緊216+II,原裝1GB RAM已經用到Snapshot,至於兩大牌子加RAM會唔會失保養,咁就唔清楚了。 ...
EOS5 發表於 2017-3-29 15:06

thanks, snapshot 大約SIZE RATIO 幾大? 同埋佢會KEEP 幾多個VERSION 架?

回覆 3# EOS5

exactly right, 4gb at least,   NAS Price + $2XX for RAM.

應該無需要HDMI, 因為唔會放電視隔離.
硬件上差別, S 係1G, Q 係2G RAM, 會唔會感覺到呢? ...
walterto 發表於 2017-3-29 15:09

我1gb ram, 唔用vm其實好夠用, 樽頸位通常都係cpu。216+換RAM要拆散部機, 應該都VOID硬保養, 251A應該係設計上畀用家加ram的