為什麽用電話的相簿app, 不用登入也能看到NAS 內容

我是用synology的NAS, 為什麼我打開三叔電話內相簿app, 在附近裝置找到我的NAS (相同wifi網絡下), 竟可免登入,直接在相簿app看到我NAS內的相片及其他內容? 要在哪裡設定才不會這樣?謝謝!

回覆 1# rayhkepc881

呢樣嘢同NAS入面個媒體伺服器有關, 詳細請參考以下網址

https://www.synology.com/zh-tw/k ... UPnP_compliant_DMAs

我是用synology的NAS, 為什麼我打開三叔電話內相簿app, 在附近裝置找到我的NAS (相同wifi網絡下), 竟可免 ...
rayhkepc881 發表於 2017-3-30 01:32

你應該係放晒去"share folder" 到(公用folder).

如要login 先可以見到0既files, 應該要去建立 "home" folder, 每個login 佢都自動產生 home/"login name" , 呢個folder 先有個別保密作用(私用folder).

攪笑 , 無 set 權限 , 盲毛中入嚟都可以睇到啦。

你應該係放晒去"share folder" 到(公用folder).

如要login 先可以見到0既files, 應該要去建立 "home" f ...
6seven 發表於 2017-3-30 03:05

這三個公開folder (music.video.photo),哪裡可以改為私人?找很久都找不到,權限已set了有account才能讀取也沒用,謝

這三個公開folder (music.video.photo),哪裡可以改為私人?找很久都找不到,權限已set了有account才能讀取 ...
rayhkepc881 發表於 2017-3-30 07:58

2樓答咗你,應該和dlna server有關,因為係免密碼的,你睇睇啦。

如要login 先可以見到0既files, 應該要去建立 "home" f ...
6seven 發表於 2017-3-30 03:05

我都有d唔明 home folder 既作用

我現時每個用戶開左一個 shared folder, 也set左權限只有果個用戶可以讀取該 shared folder。經測試已證實能達成只有該用戶存取,其他人睇唔到別人個folder。 既然做到一樣既功用,user home folder究竟有咩用? 有咩額外功能細節係我漏左?

另外同樓主個問題相似:用dsphoto幫家人手機做mobile photo backup,在dsphoto上每位家人開左個獨立既folder, 基於dsphoto app只能存取於photo個 main share folder之下,我已為每個用戶開獨立 sub folder 也set了權限只有該用戶可存取該sub folder,也反覆試過用戶間不互通。但當我身為admin開自已個dsphoto app 或photo station 就會顯示晒所有用戶個 mobile photo backup 既 folder出黎。搵唔到邊度有得filter或隱藏選定既folder, 作為admin逼住要睇埋家人手機影d無聊相設計上好似有d漏洞,特別係我手機上個dsphoto app也會顯示埋家人mobile backup既相出黎。會唔會有野我係set錯左或忽略左?

homes/[UserName] 就係為左方便唔使set咁多個shared folder同permission⋯
想Photo Station每個人獨立就開Personal Photo Station service啦⋯係PS settings入面。

我都有d唔明 home folder 既作用

我現時每個用戶開左一個 shared folder, 也set左權限只有果個用戶可以 ...
勁爆小朋友 發表於 2017-3-30 08:38

admin經photo station app係一定可以睇晒photo資料夾裡的相。
唔想咁樣,就要建立個人相簿,即係你講的home folder。
係ps apps 裡,係可以用個人相簿身份登入的,係登入名稱右邊有個箭咀,按一下就可以用個人相簿登入。

admin經photo station app係一定可以睇晒photo資料夾裡的相。
唔想咁樣,就要建立個人相簿,即係你講的h ...
Y你特曲 發表於 2017-3-30 09:33

兩位師兄既解釋大致明白, 謝謝
開Personal Photo Station 要先啟用 Home Service (即我之前提及的 User Home Folder)
老實講 User Home 有點複雜, 令 admin 管理麻煩左, 所以應該保持現狀算
必要時開番個自已無 admin right 既 user account 用, 不過因為新機以來就係用有 admin right 果個 account set 自已野, 要轉 account 應該都唔易....