[操作疑難] Synology 216+ II DSM 食左啲空間

岩先買左部216+II, 過左1.05T 相片, VIDEO 入去 photo folder (大約20萬個檔案)
photo station 佢不斷轉檔, 但個已使用空間越來越大,
過左3 日完成左38%, 但空間無左超過360GB, 而家佢寫已用1.41T.

想請教係咪PHOTO STATION 轉檔用晒我啲空間, 打算將部份FILE 轉番去HOMES 度, 唔轉喇, 咁會唔會好啲呢?

或有其他野要留意?

THANKS

岩先買左部216+II, 過左1.05T 相片, VIDEO 入去 photo folder (大約20萬個檔案)
photo station 佢不斷轉檔, ...
walterto 發表於 2017-4-6 09:57

應該唔會食咁多喎,有無用cloud station?可能係佢問題。

應該唔會食咁多喎,有無用cloud station?可能係佢問題。
Y你特曲 發表於 2017-4-6 10:29

有, 但已經改左只記錄一個版本, 同埋佢個日誌寫只係用左100KB,
但會唔會隱藏左啲野?>??

有, 但已經改左只記錄一個版本, 同埋佢個日誌寫只係用左100KB,
但會唔會隱藏左啲野?>?? ...
walterto 發表於 2017-4-6 10:58

修改完係唔會delete之前keep左既版本, 要人手delete
另外, cloudstation個db file都可以好大

但會唔會隱藏左啲野?>?? ...
walterto 發表於 2017-4-6 10:58

咁你有無係cloud station 啟用咗photo資料夾既版本?或佢預設既資料夾係咪放咗好多檔案?通常啲不知名既食位都係佢搞出黎。

修改完係唔會delete之前keep左既版本, 要人手delete
另外, cloudstation個db file都可以好大 ...
KinChungE 發表於 2017-4-6 11:06

要邊度DELETE?

咁你有無係cloud station 啟用咗photo資料夾既版本?或佢預設既資料夾係咪放咗好多檔案?通常啲不知名 ...
Y你特曲 發表於 2017-4-6 11:15

佢預設係HOME,
我個HOME 無放野, 其他地方都無開啓CLOUDSTATION

photo station 佢不斷轉檔, ...
walterto 發表於 2017-4-6 09:57

有冇啟用 btrfs snapshot? 有時係快照佔用部份空間.

一般 photo station  縮圖唔會佔用咁多空間.

要邊度DELETE?
walterto 發表於 2017-4-6 11:49

入翻DSM Web Admin, 開翻Cloud Station出黎
有得睇file versioning history/delete

ching搵到係乜原因未?
你係咪有好多片係入邊?但都無理由食到40%位置喎?