出 windows 7/8 最平方案 ?

同一部機, 想同時行 win7 / win8
係唔係咁樣最平又 work ?

中文繁體版WINDOWS 7 Home Premium 64Bit (OEM) ...
yupeter 發表於 2013-5-26 17:40

You may consider upgrade version.

中文繁體版WINDOWS 8 Professional

可以直裝~唔洗WIN7 (用緊,唔好比佢呃多次錢)

同一部機, 想同時行 win7 / win8
係唔係咁樣最平又 work ?

中文繁體版WINDOWS 7 Home Premium 64Bit (OEM) ...
yupeter 發表於 2013-5-26 17:40

最平應該係唔駛錢, 不過唔合法.

合法玩既, 當你本身乜都無, 唔可以單買 upgrade.
一係就一套 win 7 + 一套 win8 upgrade.  一係就一套 win8 fullset (好似可以比你 downgrade 玩番 win7).
如果單買一套 win8 upgrade 都係唔合法既, 就不如玩番唔駛錢.

win7 太貴
一心一意用 win 8 fullset 算

聽人講 win7 upgrade 上 win8
條 key 會仲用到係 win7
yupeter 發表於 2013-5-27 13:34

我都唔肯定, 因為我係用真正最平方案既.
只不過聽人講 Win8 係可以比你 downgrade 番去 win7 玩, 至於係咪條 key 通用就唔知了.

我都唔肯定, 因為我係用真正最平方案既.
只不過聽人講 Win8 係可以比你 downgrade 番去 win7 玩, 至於係 ...
Super169 發表於 2013-5-27 13:56

Windows 8 合法downgrade去Windows 7嘅,只有廠商預載嘅Windows 8 Professional OEM版本。
自己街買嘅Windows 8 OEM (COEM),無呢個downgrade right。

Windows 8 合法downgrade去Windows 7嘅,只有廠商預載嘅Windows 8 Professional OEM版本。
自己街買嘅Win ...
mdws2002 發表於 2013-5-27 15:26

oic  ... 玩慣強國版無限制, 唔識咁多規舉添.

咁樓主就無得選擇, 只可以先買 Win7 再 upgrade Win8 了....我諗佢唔會分別買兩套 fullset 掛.