為Win8 自訂 一按 "關機" 工作列 icon

來源http://walker-a.com/archives/1890

該文中教學制作 "關機" 捷徑,從而釘到開始畫面的 "磚"

其實還可以釘選到 Desktop 工作列,一按就可以關機

31-5-2013 補充少少
呢個係用係部htpc機處,有 idtv card,由於部lcd tv係冇idtv(唔壞唔換)睇/錄電視都會開電腦,廣告時段上下網咁都幾方便,係屋企時都成日開開關關電腦,部機距離8呎唔會去power,又唔係工作機純娛樂機,唔怕誤觸關機問題

alt+f4 係win8 rt成日用,有時開多幾個page要好多下先得(有時仲要點mouse),跟住都係純用mouse 關機仲方便
呢個一按關機就正正好 for 我呢D賴人用 ,mouse 按一下,tv remote按一下,搞掂

太方便嘅話, 最驚用用下電腦, 按錯左.......

我覺得alt+f4方便D

太方便嘅話, 最驚用用下電腦, 按錯左.......
edwinp 發表於 2013-5-29 14:11

你都有道理,驚誤觸就唔好擺係工作列,放桌面就唔怕誤觸囉

martin_lo 發表於 2013-5-29 15:19

個人習慣啦!
我都係分享下,呢個捷徑都係一種方便的用法方向,隋自己想到點用都得架,例如 "指定時間關機"、"延時關機"、"重啟"、休眠"...想到又有指令就得

做做下嘢未儲存按錯制就...

好易按錯, 小心D好.

如果按一下之後...再彈出方塊按多一下先關就正晒   

martin_lo 發表於 2013-5-29 15:19

無估錯,個教學明顯就係畀D唔多熟悉電腦快捷鍵既人用, 而且佢地又想貪快關機...........其實,用慣cmd 打command 都唔覺煩唔覺慢.....  重有時remote時也可關機!

我都係用慣alt+f4

竟然仲係WIndows XP既關機Icon,雖然Win7冇,但Win8都應該有新ICON