用Win7 掛vhd 裝win8 做雙系統好方便!

http://walker-a.com/archives/1245

照住做就ok, hard disk 都只係多左個VHd file,

呢個方法同vm唔同,硬件真係運作已唔係模擬,不過效能會比正常慢10%

裝完會有win8個boot menu行邊個os, 條link 有教點樣還原,好方便!

買左正版$119唔用又好似好哂。。。。

照住做就ok, hard disk 都只係多左個VHd file,

呢個方法同vm唔同,硬件真係運作已唔係模擬,不過效能會 ...
mkboy76 發表於 2013-6-9 00:27

係㗎,呢個方法用嚟試嘢,真係唔錯㗎。

請教上面兩位師兄,
譬如我W7裝左office 2010,
咁我在VHD的W8,
可否用到office 2010!?

就係呢個問題,
就係一直未敢裝呢試!

請教上面兩位師兄,
譬如我W7裝左office 2010,
咁我在VHD的W8,
可否用到office 2010!?

就係呢個問題 ...
big_nature 發表於 2013-6-9 09:10

如果唔得咪裝多次落去囉。(路徑揀返Win 7 Office嘅路徑。)

如果唔得咪裝多次落去囉。(路徑揀返Win 7 Office嘅路徑。)
mdws2002 發表於 2013-6-9 12:05

即係在W8內重裝office 2010!?
就係怕office 啟動過多,
要打電話先可重敫!

即係在W8內重裝office 2010!?
就係怕office 啟動過多,
要打電話先可重敫!
big_nature 發表於 2013-6-9 12:33

有乜所謂呢?
就算真係要打電話,都係打一次啫。
另外,微軟CS亦指出,在雙系統的電腦上,Office只需一個License。

呢個方法同vm唔同,硬件真係運作已唔係模擬,不過效能會 ...
mkboy76 發表於 9/6/2013 00:27

VHD 可否用來裝 LInux ??   

VHD 可否用來裝 LInux ??
toylet 發表於 2013-6-13 01:41

經 Hyper-V   Manager 可以裝,  之後可唔可以改成直boot 就唔 sure.
如果係用獨立 HD, 我試過 windows 8 可以用 Hyper-V 裝完再變直boot, 但係 linux 就未試過.

經 Hyper-V   Manager 可以裝,  之後可唔可以改成直boot 就唔 sure.
如果係用獨立 HD, 我試過 windows 8 ...
Super169 發表於 13/6/2013 10:57

Thanks!