[教學] 點用dlna share 成個 HD出去?

我個smart tv可以看到部AsusT100
,但裡面的file就看不到!已set  share video and music.

另外,我個dlna server的名是一個email,而在這個email下有很多folder,我試copy video去email名下的folder,但「貼上」的字暗了,所以copy唔到!

有無師兄知點做?Thanks.

via HKEPC Reader for Android

另外,我手機set做dlna server,至以share所有video and music 去TV 。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

咁你AsusT100用邊款DLNA server?

我唔清楚,我估應該係Win 8跟機既dlna server .

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

去控制台Homegroup睇下
有無剔到音樂、影片
有無剔將[...串流到家用網路所有裝置...]
如果唔想所有裝置都睇到,可以去[選擇媒體串流選項]逐部機設定

已跟足指示做了,但仍然什麼也沒有。

我覺得用media player 嚟做dlna server 好難set。同埋一開windows 就自動share 去其他裝置,彈性唔夠。
所以轉用咗xbmc 做dlna server。

已跟足指示做了,但仍然什麼也沒有。

rebmup 發表於 2014-7-7 18:38

咁手機睇唔睇到電腦?

而家係 手機做dlna server,電腦做dlna client,我所認識的就是client 可以看到server,掉轉都得?

而家係 手機做dlna server,電腦做dlna client,我所認識的就是client 可以看到server,掉轉都得? ...
rebmup 發表於 2014-7-8 10:48

但你開post唔係要問電腦做server,電視做client咩
我想話電視做client睇唔到電腦,咁試下手機做client睇唔睇到
定係我有咩理解錯?