為何跳過 Windows 9?原來只因 Microsoft 程式員懶惰!

下個 Windows 版本不是 Windows 9,而是 Windows 10。究竟為甚麼?
Microsoft 沒有說明原因,
大部分人估計是因為 “10” 更能表現出這是重大革新。
但根據最新消息,真正原因可能不是這麼簡單。

Reddit 一個用戶聲稱是 Microsoft 的開發人員,
表示當他們測試 “Windows 9” 這個名稱時出現問題。
原來 “Windows 9” 在系統程式碼之中,是 Windows 95 或 98 的簡稱,
程式看到 “Windows 9” 就會判定為這兩個陳年舊 Windows。

其實以前也曾經有類似問題出現,
Windows 7 在系統內的代號為 Windows 6.1,也是因為相似的原因。
不過這次 Microsoft 決定直接改名為 Windows 10 來解決問題。

M$真係「符轆」!

如前所述.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
if(version.StartsWith("Windows 9"))
{ /* 95 and 98 */
} else {
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

回覆 1# kid^

我覺得"聲稱是 Microsoft 的開發人員"是冇料扮四條亂噏,稍為留意下安裝程式就知,check windows版本系統回報係唔用銷售名稱,全部有version number 同build number。

回覆  kid^

我覺得"聲稱是 Microsoft 的開發人員"是冇料扮四條亂噏,稍為留意下安裝程式就知,check wind ...
高登阿伯 發表於 2014-10-6 14:53

我覺得講笑居多.....

回覆  kid^

我覺得"聲稱是 Microsoft 的開發人員"是冇料扮四條亂噏,稍為留意下安裝程式就知,check wind ...
高登阿伯 發表於 2014-10-6 14:53

我覺得係篇文個作者英文肥佬, 理解錯誤

Microsoft 內部當然識點 check 依家個 Windows 係乜版本, 但可能出面大把古老程式一早寫定一見到 "Windows 9" 字頭就當佢係 Windows 95 或 98, 呢堆程式可能已經冇 source code, 或者開發商已經執笠, 所以好難修正

直接唔用 "Windows 9" 呢個名係最直接避開呢個兼容問題既方法

回覆 7# justiceice

"系統回報係唔用銷售名稱,全部用version number 同build number",呢個係WIN95已經確立,並要求所有開發程式都要跟,有咁嘅code,除非係WIN3.1之前嘅產品啦。我就唔信微軟咁神心,照顧近廿年前嘅source code。

回覆  justiceice

"系統回報係唔用銷售名稱,全部用version number 同build number",呢早係WIN95已經確 ...
高登阿伯 發表於 2014-10-7 01:12

依家都仲有唔少 code example 教人見到 "Windows 9" 字頭就當係 Windows 95 或 98
https://www.google.com.hk/#q=%22startswith%22+%22windows+9%22

回覆 9# justiceice

多謝指正。

不過我仍然唔信微軟咁神心,咁之前不斷控制產品支援週期嘅政策同功夫咪廢晒。