你地信唔信OEM版?

其實我一直都唔係太相信黃金高登果D鋪賣既OEM版windows
總覺得會係老翻,,,
但又真係平好多
最近砌機已到尾聲,聽講SSD裝win8會比7更順更快
所以係時候諗下買唔買win8好
我本身有win7碟,值唔值得宜家買win8呢? 又應唔應該買OEM版呢? 定係用住win7等 win10

Retail Box 同 OEM 咪又係咁賣
你都係買廠機啦
驚老翻

回覆 2# gigighorge
$119 果個要本身有舊 Windows 授權先用得。
樓主只係話佢有 win7 隻碟,唔知佢有無授權。

其實我一直都唔係太相信黃金高登果D鋪賣既OEM版windows
總覺得會係老翻,,,
但又真係平好多
最近砌機已到尾 ...
腦殘 發表於 2014-10-16 07:31 PM

Oem本身要跟機買,你出機時先可以買oem版本,有機既係要買retail版,所以二個價錢唔同,而且oem係跟死部機,換硬件就要再買過,而box版冇限制,所以價錢差咁多,而且黃金買既唔係老翻,你怕既可以買廠機的。

Oem本身要跟機買,你出機時先可以買oem版本,有機既係要買retail版,所以二個價錢唔同,而且oem係跟死部 ...
supermeone 發表於 2014-10-17 11:36

其實我只係正常咁問
點解會有人叫我買廠機而唔係叫我買box
BTW,如果自己本身有win7可以裝
大家覺得宜家仲需唔需要買win8? 定係等win10

總覺得會係老翻,,,
但又真係平好多
最近砌機已到尾 ...
腦殘 發表於 2014-10-16 19:31

如果你覺得係呢啲鋪頭買咗嘅係老翻,就直接搵海關舉報佢。
又有乜好驚呢?除非你幫襯嘅係一間聽日就執嘅鋪啫………

其實我只係正常咁問
點解會有人叫我買廠機而唔係叫我買box
BTW,如果自己本身有win7可以裝
大家 ...
腦殘 發表於 2014-10-17 03:07 PM

等WIN10

回覆 1# 腦殘
there is nothing wrong with The Microsoft OEM system builder license
砌機技術人員優惠版咋嘛,有乜好驚

the only restriction according to microsoft agreement is that the system builder must take care of the customer query / aftersale support regarding the windows OS installed
in other word, no MS support included with this license, shall anything go wrong.

oem係跟死部機,換硬件就要再買過
supermeone 發表於 17/10/2014 11:36 AM

MS 真係要多謝你.