[其他] 3GB ram

一部已經5,6年貨仔嘅nb, 依家行緊1+2GB ddr2 ,想加ram,  原來4GB一條好貴,現想問下3G加到4G(2x2),值吾值得加?

仲有win8 32 用吾用得盡4G?

吾該。

nb ram 可以share 比display都可以加到4G

一部已經5,6年貨仔嘅nb, 依家行緊1+2GB ddr2 ,想加ram,  原來4GB一條好貴,現想問下3G加到4G(2x2),值吾值 ...
zyrus 發表於 2015-3-2 16:21

唔值。
你唔會覺得有咩大轉變。
繼續用佢用到終結嘅刻吧。

一部已經5,6年貨仔嘅nb, 依家行緊1+2GB ddr2 ,想加ram,  原來4GB一條好貴,現想問下3G加到4G(2x2),值吾值 ...
zyrus 發表於 2015-3-2 16:21

留意5、6年前嘅notebook係咩chipset,如果intel 945M係唔支援4GB RAM。

nb 咩config 先, 平時點用?

回覆 4# 名劍

好似係pm45, 得吾得呀,師兄?

回覆 5# garykwan

一般文書,上網

回覆 7# zyrus

3g 同4g 方別不大,8g分別就明顯D…P45 chip 得喇,最好download 說明書睇清楚

回覆  名劍

好似係pm45, 得吾得呀,師兄?
zyrus 發表於 2015-3-5 20:08

自965開始,一般PM45都可以2G x 2。但如果知道樓主你部nb牌子同型號,會再隱陣啲。

自965開始,一般PM45都可以2G x 2。但如果知道樓主你部nb牌子同型號,會再隱陣啲。 ...
名劍 發表於 2015-3-6 17:44

我果部係vaio fw43g