[Windows 7] Windows 7 size 越來越大

個Windows 7 已經去到快40gb...
有冇方法減磅?
同埋點解越用越大size?

個Windows 7 已經去到快40gb...
有冇方法減磅?
同埋點解越用越大size?
Arcadia 發表於 2015-4-11 19:35

無謂嘅動作,少做為妙。
即使呢一刻清咗,好快又會係返度。
因為最主要清嘅都係cache檔同Temp檔多。
定時定候,Microsoft就會放Patch處理個元凶winsxs。

無謂嘅動作,少做為妙。
即使呢一刻清咗,好快又會係返度。
因為最主要清嘅都係cache檔同Temp檔多。
定時 ...
mdws2002 發表於 2015-4-11 19:42

Win update 好多次都唔覺佢有patch 清
anyway, 咁我唔搞佢

Win update 好多次都唔覺佢有patch 清
anyway, 咁我唔搞佢
Arcadia 發表於 2015-4-11 19:59

我雖然係咁講,但直到目前為止,Microsoft只係出過一次………

回覆 1# Arcadia

Microsoft 洗腳唔抹腳,認真討厭!

Windows Update 前:
0.38GB \SoftwareDistribution
5.59GB \winsxs
8.03GB 其他 - total: 14GB

Windows Update 後:
1.28GB \SoftwareDistribution
8.06GB \winsxs
15.59GB 其他 - total: 25.28GB

回覆  Arcadia

Microsoft 洗腳唔抹腳,認真討厭!

Windows Update 前:
0.38GB \SoftwareDistribution
5 ...
狂蜂一號 發表於 2015-4-11 23:37

Win7 winsxs 要行cleanmgr 清位
Win8開始可以自動清位

回覆 6# nivlacckw

唔該師兄!三十日後試下。

Chrome個cache都會好大, 見過有成2G, 清一清會好啲.

不妨試下Advanced SystemCare, 希望可是幫到你!