[其他] 是否覺得Windows發展快到樽頸呢?

多個Windows版本之中,最成功的是Windows XP,因為Windows XP是第一個採用Windows NT核心,而面向家庭和商業用戶的Windows。Windows NT4/2000多媒體支援較差,Windows 95/98/ME核心亦不穩定。Windows Vista/7/8/10雖然功能較Windows XP為強,但現時仍然有不少人繼續使用Windows XP。Windows 8因為介面改得不多,結果Windows 8被指不成功。Windows 10剛推出,已經有人放棄Windows 10,改回Windows 7。

一般人覺得,如果只著眼於基本電腦用途,Windows XP仍然滿足,功能上,Windows 7和Windows 10與Windows XP相差不大。如果只看硬件的支援和一般電腦用途,Windows 7升級到Windows 10亦沒有顯著的好處,Windows 10增加的功能(包括MS Edge、DirectX 12、市集、Cortana等等)對某些人來說並可有可無。簡單來說,論突破性,Windows XP與Windows 95/98/ME/2000有顯著的分別,但Windows Vista/7/8/10與Windows XP並沒有顯著的分別,心裡上覺得Windows再沒有突破。近年來,有不少人更放棄Windows,改用Mac OSX或其他OS,反映出一般人不再依賴Windows。

是否覺得Windows發展快到樽頸呢?

其實你應該問下你仲會攞部電腦黎做乜?
倬部機曉飛亦無用因一般人只係文書睇片同上網。而其中唔少娛樂功能都讓路予平板
。而工作大部份時問都係office 用咩os更唔係閣下話事。
唔係話Windows 唔想有突破,而係用家普遍化的後果。
我俾你hololens 同surface hub都無用,一你無錢買,二你用不著。

其實你仲想佢再有咩突破?
大變,舊有用戶無法適應,win8就係最好例子
小變,原有用戶又話冇新意,冇意俗升級
不變,吸引唔到新用戶
其實其他os都係面對同樣問題

其實你仲想佢再有咩突破?
大變,舊有用戶無法適應,win8就係最好例子
小變,原有用戶又話冇新意,冇意俗升 ...
chik 發表於 2015-7-31 02:30

的確係咁... 其實其他廠所面對既困難比MS 黎得更加快.

多個Windows版本之中,最成功的是Windows XP,因為Windows XP是第一個採用Windows NT核心,而面向家庭和商 ...
daemongmong 發表於 31/7/2015 01:31

最敗北既,係Windows 既 memory management技術 由XP 到 10 都冇變過~~~
    再者新Windows一有咩差馳就俾用家插爆...那麼怎會有發展呢

講來講去,用家心態決定一切

最敗北既,係Windows 既 memory management技術 由XP 到 10 都冇變過~~~
    再者新Windows一有咩差 ...
l0001 發表於 2015-7-31 02:54
某些程度同意,我認為未來數年內Windows XP使用人數不會大幅減少。

的確係咁... 其實其他廠所面對既困難比MS 黎得更加快.
556556bt 發表於 2015-7-31 02:48

apple os X出咗咁多年都冇咩轉過圖像介面
由其係智能手機兩大作業系統,由最初到現在其實都冇咩大轉變
因為佢地都驚大變用戶唔適應,會好以win8咁大反彈

apple os X出咗咁多年都冇咩轉過圖像介面
由其係智能手機兩大作業系統,由最初到現在其實都冇咩大轉變
因 ...
chik 發表於 2015-7-31 12:04

所以近年佢一年一OS 其實都係得個樣改下. 無乜可做.. 有D 懶係好Woo既野. 人地一早做左.
不過某D 特殊視覺既人居然當係新發明je

由無到有,D人好樂意去學去接受,尢其喺D人人都用得着嘅嘢,當你豐衣足食,用耐咗習慢咗,就愈難滿足,就算比D好前衛嘢你...