[測試] Windows 10 Edge 【將媒體投影至裝置】

唔知大家有冇試過哩個功能?
唔知7仔、8仔有冇哩?
不過話明係溜覽器Edge用,應該有d野掛!

我剛測試過,1080p 60fps  行youtube,行韓劇|Viu都好順,飛過去電視度睇,幾方便咁喎!

手機開youtube一早有呢個功能

雖然而家d電視好多都有apps做,不過電腦直飛去電視,我覺得幾鮮啊!

應該電腦上到既視頻網站都可以直飛過去,試多幾個站先…

回覆 2# carlkyo

明白!
就係睇睇其它視頻網站乜料囉!

電腦既圖片果D右鍵都有呢個功能

唔知大家有冇試過哩個功能?
唔知7仔、8仔有冇哩?

8 仔一早有 !

回覆 5# carlkyo
您好!
你說的屬於網路探索其中一種功能,win 7時代都有咯,
是本機的媒體檔案(圖片、影片、一般文件格式)傳到其它裝置播放。

我今次講既係win 10 Edge的將媒體投影至裝置,亦需要打開網路探索,
分別:這個類似串流式播放,即網頁播放中的視頻,直接傳到已探索到的裝置播放。

您可以用Edge試試看。

http://windows.microsoft.com/zh- ... ess-screen-miracast
Miracast這種不是甚麼特破性術,但也算不錯,可惜是需要一個外加的硬件裝置,要成本。
http://www.howtogeek.com/215400/ ... -dlna-media-server/
我現在用緊既應該係電視機本身內置有的裝置,行到Dlna,零成本。

回覆  carlkyo
您好!
你說的屬於網路探索其中一種功能,win 7時代都有咯,
是本機的媒體檔案(圖片、影片 ...
stone6262 發表於 2015-12-12 16:04

win7圖片右鍵冇

回覆 8# carlkyo
你冇開網路探索。
或者你第三方裝置根本不是同一個網路出或者不是同一個router。

探到有裝置可以類似下圖。