[其他] 求助,求ching 指教

话說小弟最近發現了一個問題,我個系統分區同個 啟動分區唔知點解唔系系同一隻硬碟到,點先可以將個100mb既 系統分區放番落磁碟1(ssd)呢
xxyyyy (1).png

话說小弟最近發現了一個問題,我個系統分區同個 啟動分區唔知點解唔系系同一隻硬碟到,點先可以將個100mb既 ...
azagpstp 發表於 14/3/2016 23:56

You will need to copy os partition, delete the os partition, resize the system partition, then restore the copied partition.  Too complicated for an average user!
重裝一次 OS 會簡單啲!

回覆 2# toylet    可唔可以唔先重裝?

回覆 3# azagpstp
.

我有 d 唔明, ( H: ) 咪巳經同 ( C: )  一齊響磁碟1度囉 .

.

其實,唔理佢咪得囉,都無影響嘅。(呢個Partition正常唔係唔會有Driver Letter㗎咩?)

回覆  toylet    可唔可以唔先重裝?
azagpstp 發表於 15/3/2016 00:06

要用啲 partition tools.... 無研究! 記住 backup!

回覆 1# azagpstp
有個好像叫easeus partition ??免費版都可以做到你要的要求,但是這個品牌太多product要搞清楚,如果說要你付錢就代表你用錯了product了!

回覆 7# porozo   我想問吓ching,windows 內建嘅 建立系統映像檔嘅功能系咪同ghost 一樣?

回覆  porozo   我想問吓ching,windows 內建嘅 建立系統映像檔嘅功能系咪同ghost 一樣? ...
azagpstp 發表於 2016-3-16 19:57

Norton Ghost已經停產很久,就算有都不SUPPORT WINDOWS 8 & 10

http://community.norton.com/foru ... arding-norton-ghost

Norton Ghost已經停產很久,就算有都不SUPPORT WINDOWS 8 & 10
porozo 發表於 2016-3-16 22:09

我用win7