[Windows 10] 終於輪到我被升級 Windows 10

我自己部 desktop 同 laptop 上年就已經 clean install 左 Windows 10,覺得非常好用。不過屋企有部長輩專用機就一直無升級,驚老人家適應唔到新事物。

果部機我無故意去停用 Windows 10 升級提示,不過一直以黎都相安無事。點知今日一早起身見到佢“正在升級 Windows 10”。老人家話佢咩都無搞過,用用下就突然變成咁。究竟中間發生過D咩我就唔清楚啦,不過既然事已至此就由得佢繼續update。

Update完之後,我初步檢查下,所有檔案都安在(其實有備份,所以唔驚)。軟件方面,基本上全部都可以正常使用。Windows 提示話移除左 Gigabyte On/Off Charge 同 Microsoft Security Essentials,我覺得係合理做法。系統設定都大致正常,以前既自訂 scheduled tasks 都仲係到,可以正常運作。

不過唯獨係有一件事比較麻煩。我想用繁體中文做顯示語言,但我只想要簡體中文同英文做輸入語言。係 Windows 7 上面係可以做到呢樣野。但係 Windows 10 入面,如果用繁體中文做顯示語言,咁繁體中文就一定會出現係輸入語言當中,而又唔可以好似 Windows 7 咁加一個英文輸入法落繁體中文到。

就因為呢個小小既缺憾,我決定降番落 Windows 7。

點知一降就 GG。

轉番 Windows 7 之後,本來安裝既輸入法消失左。呢個唔緊要,最多安多次。最大問題係成個 Task Scheduler 無法運行(包括所有系統排程及用戶排程)。我發覺網上有其他人都有呢個問題,幸好有好心人寫左個程式出黎修復:https://social.technet.microsoft ... m=win10itprogeneral

只可惜呢個程式只係修復到大約三分之二既 tasks,仲有大一堆處於 corrupted。系統還原亦因為 Task Scheduler 既問題而無法運行。目前唔知道呢堆 corrupted tasks 對 Windows 有無其他影響,亦唔清楚會唔會有更多 Windows 組件出現問題,只能夠再觀察一段時間。

講真,Windows 10 作為一個作業系統真係幾好,但 Microsoft 既升級手法以及升級技術實在令人有所保留。

未必係巧合... 今朝突然幾個人同我講被自動update... 唔知咩事...

未必係巧合... 今朝突然幾個人同我講被自動update... 唔知咩事...
dorayaki 發表於 2016-5-20 10:44

我諗 MS 係一批一批咁 update,今日終於輪到我部長輩專用機。

最後衝剌go go go

我諗 MS 係一批一批咁 update,今日終於輪到我部長輩專用機。
leave 發表於 2016-5-20 10:45

如果係要咁樣做, 就唔使SET 個日字係29/7, 只要將全世界既所non win 10 機一批批咁UP 已經得. 誤觸及或好早前已經CLICK 左遲D 安先導致到咁. 其實auto up / auto down. 我一向唔主張. 始終呢個世界萬千咁多個scenario, 原本個utility 係預計唔晒. 個Upgrade 係in place, 無特別做番原本個IMAGE 係度. 變相downgrade 落去, 佢要根據個script 升左D 乜, 就MOVE 番D 咩落去. 咁有D WIN7 野因為WIN 10 incompatible REMOVE 左. 佢未必restore 得番晒.  

所以正路都係人手做. 人手UP 時, 一早做定WIN 7 SYSTEM IMAGE. 用過唔OK. 就成個IMAGE 倒番落去. 最安全. 就算呢幾日D FILES 都唔會多得去邊.. 最多咪抄走先..

其實樓主個問題
喺WIN10內,用繁體中文做顯示語言,但我只想要簡體中文同英文做輸入語言。係 Windows 7 上面係可以做到呢樣野。但係 Windows 10 入面,如果用繁體中文做顯示語言,咁繁體中文就一定會出現係輸入語言當中,而又唔可以好似 Windows 7 咁加一個英文輸入法落繁體中文到。

應該怎樣才能解決?我周不時都有這個需要。

其實樓主個問題

應該怎樣才能解決?我周不時都有這個需要。
jc0604535 發表於 2016-5-20 12:33

新增語言-> 繁中+簡中

設定繁中為預設值, 另外CLICK入簡中設定你要的輸入法

it is work?

新增語言-> 繁中+簡中

設定繁中為預設值, 另外CLICK入簡中設定你要的輸入法

it is work? ...
fanendor 發表於 2016-5-20 13:00

假設6樓師兄同我個情況一樣,咁你個方法未做到我想要既效果。

如果我想做到呢個效果:
1. Windows 用繁體中文顯示
2. 中文輸入法用 Google Pinyin(雖然 Google Pinyin 可以打繁體字,但佢依然被歸類為簡體中文輸入法)
3. 英文輸入法用 English (US) Keyboard

語言列就會出現三種輸入法:
1. 繁體中文 - 速成
2. 簡體中文 - Google Pinyin
3. 英文 - US Keyboard

我其實唔需要速成輸入法,但礙於Windows語言係繁體中文,我無辦法整走個繁體中文輸入法,因此切換語言時要禁多一次。

有方法可以通過更改 registry 將 Google Pinyin 轉換成繁體中文類輸入法:http://www.chinese-forums.com/in ... n-using-pinyin-ime/

但由於 Google Pinyin 唔支援 metro 界面,因此無法取代速成成為繁體中文的唯一輸入法,所以繁體中文下就會同時有速成同 Google Pinyin。

會唔會簡單啲裝個搜狗QQ輸入法搞掂晒?
我係想:
1)繁體中文用倉頡/速成輸入法時可以出繁體+簡體字,例如:打"中日"出個"旧"字
2)轉咗簡中語言後用倉頡/速成輸入法時可以出簡體/繁體字。

我玩台服+國服網游,不想出亂碼。

其實Microsoft ...早幾日開机時已自動設定升級 Windows 10...日期同時間指示....搏用戶不小心看清楚及冇去選擇取消自動設定升級....日期同時間到...就立即跳去升級 Windows 10...
Microsoft ...手段幾卑鄙吓......
WIN 10A.jpg
WIN 10B.jpg