[其他] Windows 有無得好似Mac 咁做Text to Speech?

https://www.youtube.com/watch?v=wPjvf8E3ZoU

清仔 發表於 2016-7-10 01:27

其實windows 既TTS 早係win xp 年代已經有. 唔係apple OSX / IOS 首創.  只不過知又識用既人好少.

其實windows 既TTS 早係win xp 年代已經有. 唔係apple OSX / IOS 首創.  只不過知又識用既人好少. ...
556556bt 發表於 2016-7-10 03:22 AM

佢個narrator見到咩都讀,而且讀唔到中文?同埋網頁都讀唔到
mac我set左個shortcut,咩都唔駛做…select 字就讀到

佢個narrator見到咩都讀,而且讀唔到中文?同埋網頁都讀唔到
mac我set左個shortcut,咩都唔駛做…select  ...
清仔 發表於 2016-7-10 03:40

若果你係視障人仕就知點用. 本身你set 左accessibility 佢就會scan and read.
而 web page accessibility 有standard. 唔係right click --> speak 咁用法. TTS 原本設計唔係俾一般人用.

若果你係視障人仕就知點用. 本身你set 左accessibility 佢就會scan and read.
而 web page accessi ...
556556bt 發表於 2016-7-10 03:44 AM

黎個我知道… 所以會唔會有其他方方/程式做到mac果種

剛又發現左係mac用3隻手指drag file既方法…又係accessibility 既功能LOL

剛又發現左係mac用3隻手指drag file既方法…又係accessibility 既功能LOL
清仔 發表於 2016-7-10 03:47

係,用左好耐。 不過呢個三指drag 好多時都出問題. 同其他gesture 有conflict.

我都想win 10 會加入default, 但似乎受制於HW 廠. 唔標準. 有advance gesture for win 10.  但都無三指drag and drop.

黎個我知道… 所以會唔會有其他方方/程式做到mac果種
清仔 發表於 2016-7-10 03:46

right click --> speak 應該唔會有. browser 既話. 可能要等人寫edge extension.
至於其他UI. 就標準用法囉. 跳到果個位, 佢讀到就會讀.

係HK TTS 唔普遍主要係廣東話TTS 到今日都無build-in. 去到近年因為IOS SIRI, 先有個TTS canton lib. 係入邊. OSX 有無我唔多記得. 以前係要另外買SDK. 仲要計royalt fee. 所以windows 一定無包.

時至今日win 10, 唯獨traditional Chinese locale 抽走左speech library. 應該係同traditional Chinese 係跟 (HK) 定 (TW) TTS 有關, 鬼佬committee 九成唔鬼明有咩分別. 點解同屬traditiaonl Chinese, HK 跟TW 既要求會咁唔同.