[其他] 究竟係咪行緊另一HDD的WIN8.1

是咁的, 我WIN8.1升WIN10前想CLONE左WIN8.1先
於是將C: 的120GB SSD的WIN8.1 CLONE去1TB HDD到

上面的圖是我BOOT 1TB HDD後,CAP的圖
應該已經用到1TB入面的WIN8.1而唔係120 GB SSD的WIN8.1?
120GB SSD不過是被叫H:
C: 當時是1TB HDD?
THX

將個 SSD 改名做 SSD 咪分別到囉   

你每個 partition 都應要改名, 唔改好亂, 你 1T 改名 HDD 有旗仔即係行緊
因字位有限制我改簡寫  
全寫就咁 C: --->  WINDOWS 10+SOFTWARE            D: ---> DOWNLOAD+DATA

其實而家都已經睇到
1樓下面張圖隻1tb寫住"啟動"等一大堆字眼
用返120gb ssd boot 機時,呢d字眼又會出現返在120gb
所以應該clone到在1tb啦
今日做埋升級win10先~

請問你SSD前面第一個300MB partition係咩嚟㗎?

請問你SSD前面第一個300MB partition係咩嚟㗎?
Leeahye2 發表於 2016-7-27 14:47

唔知呀, 我都想知,
你地用SSD或用WIN8.1安裝時, 有無呢舊300MB PARTITION的?

回覆 6# vzv
你咁講我知喇,
裝Win8會有一個300MB System Reserve partition,
裝Win7會有一個100MB System Reserve partition,
但你依家有一個300MB + 二個100MB 嘅 System Reserve partition,實際上都唔知邊個打邊個......

回覆  vzv
你咁講我知喇,
裝Win8會有一個300MB System Reserve partition,
裝Win7會有一個100MB System  ...
Leeahye2 發表於 2016-7-28 00:03

唔知呢, 我剩係裝左8.1架, 未用過WIN7

係呢師兄, 如果升WIN10, 如果想保留WIN8.1入面裝的PROGRAMS, 如果唔用右下角「取得WINDOWS 10」的升級程序, 而直接用下載了的WIN 10 DVD去裝, 得唔得的?
又會唔會減少升級卡住唔郁的問題?

回覆 8# vzv

呢度有詳細講upgrade from ISO (DVD or USB都一樣啦,行setup就得)-->
http://www.thewindowsclub.com/cl ... sing-windows-10-iso

主要係去到一個頁面有得揀保留舊嘢或全不保留時,揀全部保留就得。

回覆  vzv

呢度有詳細講upgrade from ISO (DVD or USB都一樣啦,行setup就得)-->

主要係去到一個頁面有 ...
Leeahye2 發表於 2016-7-28 01:06

其實係咪用內置右下角升級程序, 定係用已下載ISO去裝, 對已在WIN8.1安裝的PROGRAMS的影響都係無分別?

只係影響升級卡唔卡住? 用ISO裝會唔會比用內置右下角升級程序, 大些機會可能無咁卡住?