大家一起來Tubeless - 人人都改得起

話說早排睇咗篇文: 花小錢大改造!登山車無內胎土炮改教學SBS
結果就欲罷不能, 但又見支Stan's Notube都唔平下, 改炒咗就唔見一舊水, 之後開始咗自己改......

個故仔係我買咗支補胎液, 先搵架代步車開刀, 用普通Kenda不知型號既代步級1.95粒粒胎, 鋼絲邊的, 結果前輪OK後輪吹唔起, 懷疑條後鈴R得太緊要之故, 但既然前輪咁都Seal得到, 就買對新摺胎去改架用黎玩既硬架XC車, 揀摺胎既原因係因為佢比鋼絲胎貼邊, 鋼絲裝完果一刻好難貼齊鈴框, 好難做到第一次漲起果下, 呢下原意係迫條胎貼實鈴框黎封密的。

先講下咩叫Tubeless:
顧名思義, Tubeless即係冇咗條Tube(內胎), 呢種系統唔同我地平時用既內胎系統, 係直接對外胎充氣的。

Tubeless有咩好處?
1. 唔怕蛇咬 - 根本冇內胎, 打低壓(30psi)都唔驚
2. 穿咗漏氣比較慢 - 有灌補胎液直情可以完全止漏, 夠你頂到返屋企都唔知穿咗都得!
3. 傳動更直接 - 因為受壓變形果陣少咗內胎同外胎之間摩擦
4. 更貼地 - 由於冇圓形既內胎頂住胎中心, 胎面響同一氣壓力下更平, 更貼地

土炮Tubeless有咩好處?
1. 平, 正式UST鈴超貴(HKD2000以上), UST胎Taobao價亦響RMB200起頭, 土炮改可以完全用普通雙層鈴同普通摺胎完成
2. 比NoTubes改裝套件更好裝, 用20吋內胎改成既更加緊貼外胎, 氣密性亦比膠紙好
3. 輕, 一般正式UST(Universal Standard for Tubeless)胎600g起步, 普通摺胎好易搵到500g以下, WTB TCS既Tubeless Ready胎都比UST輕, 落開補胎液都唔爭在用返輕少少既外胎啦。

必備物品
1. 26吋鈴, 連胎墊
2. 20吋內胎, 闊度隨意, 1.25-1.5既都夠
3. 立地手泵或機泵
4. 補胎液
5. 一大盤番皂水

是次用品
1. 補胎液: 中國產強保特種兵 - 超平, 十幾蚊人仔夠你改4隻鈴有突, 佢係機車改Tubeless專用, 我另一架車試改咗兩個禮拜都冇事冇漏, 有事唔好賴佢, 賴你finalize手工唔好啦!
2. 外胎: KENDA K910 Klimax Lite 26x1.95 120tpi 摺胎(non-UST) - 好輕, 標重345g, 鬼佬話條邊唔好裝, 但我完全冇事, 而且RMB 148一條, 買兩條包大陸郵費(直落香港+RMB15), 都算平。
3. 長年番皂一舊, 加一大盤水

補胎液: 中國產強保特種兵, URL: http://www.wsdgd.com/jncp_nei.asp?articleid=1704

外胎: KENDA K910 Klimax Lite 26x1.95 120tpi 摺胎(non-UST)

有好多人用既Stan's Tire Sealant/NOTUBE conversion kit, 實驗的話太貴, 今次冇用到
http://www.notubes.com/Stans-Tire-Sealant-Quart-P51C14.aspx#

--未完待續--

--多圖step by step部份--

預留勿沙發

touch wood ......劏呔
need use inner tubes !!

touch wood ......劏呔
need use inner tubes !!
alienyung 發表於 2013-5-21 14:09

但起碼唔怕有刺植物先,同埋30psi都唔驚蛇咬,我覺得值得,因為我玩山爆親都只係頭兩個原因。
同埋個路感,貼地咗但又唔難踩咗,都正啦!

同埋就算我響外面大鑊到要換返内胎,都仲有得換。

回復 4# kennylam777
睇完好有興趣試一試.