可能係最危險既單車徑

以上單車徑係沙田禾輋其中一段,驟眼睇唔會覺得有問題,但其實非常之危險
隧道口兩邊都係斜坡,好多人踩單車經過都唔減速直衝落去上斜,真係好快好快。
有d**連鈴都唔響,附近有幼稚園小學中學大專,出左事真係不堪設想,我見過地下有血,我有同學撞到斷手。

個人行隧道口要行出單車徑先可以睇到有冇車黎,牆上面d凸鏡根本睇唔到有車黎,睇到都已經黎到。
我次次經過都要好似偷望槍手咁好小心望右再望左,如果望左後再望右真係10條命都唔夠。

雖然我唔係住果度,唔知去邊度投訢,但我希望政府改善d咁白癡既設計,例如加半度閘強制要減到最慢再上斜。

D人鐘意唔減速直衝落去上斜 ,係個人問題。要因應路面狀況控制車速 , 要預計可能發生既情況。

行人出隧道口應要望清楚才過路。(好似有位停低望清楚)

撞斷手係俾人撞定自己撞先。

"加半度閘強制要減到最慢再上斜。"乜野閘?神主牌那種?我相信老手都唔會好慢囉,反而攪到D P牌 撞閘。

D人鐘意唔減速直衝落去上斜 ,係個人問題。要因應路面狀況控制車速 , 要預計可能發生既情況。

行人出隧道口應要望清楚才過路。(好似有位停低望清楚)

撞斷手係俾人撞定自己撞先。

"加半度閘強制要減到最慢再上斜。"乜野閘?神主牌那種?我相信老手都唔會好慢囉,反而攪到D P牌 撞閘。
tungkee 發表於 2013-6-6 21:52

根本唔得,要伸半個頭去裝,仲要驚驚地咁裝
你去觀察下就明,真係好危險,要超過黃色柱先可以睇到,姐係要將個頭伸到單車徑範圍。

係佢撞到人,一齊入左廠,因為個行人唔小心

唔係個個都咁小心,亦都唔係次次咁高警覺性。可能係小朋友、長者、低頭族,盲人、甚至外來人。
雖然行人有責任,但係最大問題係路面情況,單車係睇唔到有人出黎,行人亦都望唔穿石屎牆見到有單車黎。

我建議果種係鐵欄,攔住半條單車徑,再遠小小攔住另一邊

根本唔得,要伸半個頭去裝,仲要驚驚地咁裝
你去觀察下就明,真係好危險,要超過黃色柱先可以睇到,姐係要 ...
killuakam 發表於 2013-6-6 22:06

咁單車遇到對頭車應該點做?

咁單車遇到對頭車應該點做?
Moderator 發表於 2013-6-6 22:42

條路咁長係可以見到對方
只係建議,有冇其他方法可以逼使單車減速?

就算政府油句(單車人士 落車推車)都唔會有人SO佢

條路咁長係可以見到對方
只係建議,有冇其他方法可以逼使單車減速? ...
killuakam 發表於 2013-6-6 23:05

好老實講,無
你可以裝到D黃色神主牌密一密逼到條路窄一窄,唔好話慢速,連過都要落車推先得果隻
甘就可以阻到佢衝斜,但如果甘做,不如廢埋條單車徑佢,仲乾手淨腳(政府最鍾意,一有問題就廢呢樣果樣)

心態問題,你廢埋條單車徑,只要有行人路,D人一樣照樣同你衝落去,理得你單唔單車徑行唔行人路....哂氣啦,作為行人,對呢D單車敗類,自己執生吧

根本係本未倒置, 點解唔係改好過行人過路位等人睇定定先過, 而係要改單車俓要人慢車, 點解單車俓唔係單車優先而係行人優先.
好似我屋企樓下, 原本條單車俓好好地, 但尐人亂咁過有意外, 跟手就起鐵欄分開單車俓行人路, 再係個路口加神主牌要單車讓人. 整整下, 而加個路口仲填高做行人路, 我哋要落車推.
你覺得係邊個問題.

根本係本未倒置, 點解唔係改好過行人過路位等人睇定定先過, 而係要改單車俓要人慢車, 點解單車俓唔係單車優 ...
hkabcdefg 發表於 2013-6-7 17:41

三方都有,單車仔入邊既害群之馬努力做臭個朵,行人亦有亂行唔帶眼既盲俠,政府亦唔識用腦,永遠砍腳指避沙蟲,最後吃虧既都係單車仔

根本係本未倒置, 點解唔係改好過行人過路位等人睇定定先過, 而係要改單車俓要人慢車, 點解單車俓唔係單車優 ...
hkabcdefg 發表於 2013-6-7 17:41

基本上改唔到,個隧道壁唔係玻璃。
行人優先有咩問題?行人使用率遠遠高單車。

一撞車,路人、單車徑使用者都會受傷,
只係減個靚速上斜慢慢踩(其實唔係好斜),
為左慳番廣大單車選手既寶貴腳骨力而犧牲雙方安全。

香港人你係得既!