企係到踩車會唔會踩爆踏?

隻踏用左兩次.. . 共160km 左右
尋晚練翔東+機場共 130km...
自從上RB後嘗試學抽車.. (以前一係高頻, 一係坐係"搖車"+重腳)
尋晚算係成功係翔東隧道後上欣澳道同 52+13左右抽車... 需然抽極都衛只得24kmh 左右...
之後回程又係咁抽... 整晚一需要加速就抽...
今朝回家前想再抽多轉荔果山... 一踩... 發覺架車唔去先知爆左...

隻踏用左兩次.. . 共160km 左右
尋晚練翔東+機場共 130km...
自從上RB後嘗試學抽車.. (以前一係高頻, 一係 ...
acog 發表於 2014-7-12 10:21

你個D應該係傳說中的神腳了
我係FB都見到有D師兄真係會抽爆的,但機會好細

你個D應該係傳說中的神腳了
我係FB都見到有D師兄真係會抽爆的,但機會好細 ...
sunhikari 發表於 2014-7-12 10:30

我懷疑對踏太單薄就真... 雖然我抽車係几用力+暴力
等我仲諗上 lock 踏....

你好重腳下

你好重腳下
rx78_nt-1 發表於 2014-7-12 12:30

興奮過龍
對腳終於回復三月環台時水平...
而且上左RB 後.. 同以前小摺比真係天國與地獄...
終於明白點解d人唔使出力... 我架鋁架平野都可以輕鬆過百...都唔好話乜炭架

btw, 鍊好d, 好似你咁再戰武嶺

唔係上 lock 點抽.....你要先搞清楚

唔係上 lock 點抽.....你要先搞清楚
bobocar 發表於 2014-7-12 16:46

and thx, i have change the subject to : 企係到踩車會唔會踩爆踏?

咁我可能純粹"企係到踩"...
呢個係我企係到踩既方法
由19t飛輪落返 13T, 再企起身等重心向前, 胸以上傾前過灣把外, 手握衝刺把, 用身體重量加上四頭股力壓落車踏, 因反作用力踏到底時車向一邊傾, 此時用上身背腰力等將車往反向壓... 因為無lock 所以無得用腳勾返上黎, 取以代之用大副度搖車取代, 所以我24kmh 以上上坡都會搖得好誇張..

如果係14T-15t 時就可以唔使搖純粹重心傾前, 19t以上 可以坐返係到, 因為19t 企係到踩因為太輕我係會甩腳...

請指教一下正宗抽車方法