鍾意用好光既車頭燈既車友請進~

你地有冇諗過對頭車同行人隻眼既感受.

車燈係用黎照地下既.

如果你要哂車就用車燈照住你自己部車.

照人地隻眼係唔會睇倒你部車係幾十萬識飛既.

俾你照一照, 盲一兩秒都可能會抄車.

唔該你.

咁缺德嘅人, 師兄理應當面直斥其非, 事後系度發牢騷又有何用?

車頭大燈太光,真係會增加汽車失事率

咁搞笑, 我唔係照地下ga, 我係照揸緊車的人, 香港路面咁光洗咩照地下

其實我覺得唔單止要係車頭車尾展示紅白燈,應該要立法規定埋車燈最少/最多有 幾多 流明

唔可以太光,亦唔可以太弱...太光射暈對頭車,太弱又無警示作用

好似某d蛙燈甘,太弱了,離遠睇未必察覺,到近距離先見到可能已收制不及撞車了

不過好老實講,我寧願佢光都唔好暗,因為有d人為左部車輕裝蛙燈,果d蛙燈雞到同無掛頭燈一樣甘危險,如果條友仔唔生性全身黑衫黑褲再加埋逆線唔掛頭燈或掛粒好雞既燈....甘危險過大光燈100倍

而面對鐘意顏射既人,我既視線焦點盡量望向前邊遠方,減少眼睛受影響機會

習慣會用電筒照前方地下,
我都唔想照盲人, 但充足的警示光可以比司機早d見到單車避免意外

咁缺德嘅人, 師兄理應當面直斥其非, 事後系度發牢騷又有何用?
naxingxiao 發表於 2014-9-22 12:41

你意思係叫我閘停佢, 還是故意俾佢撞一野?
唔… 應該裝支勁燈係車尾。

你意思係叫我閘停佢, 還是故意俾佢撞一野?
唔… 應該裝支勁燈係車尾。 ...
motang 發表於 2014-9-23 00:36

其實大聲向佢提示咪得囖,駛唔駛諗埋啲咁暴力嘅行動還擊吖!

其實大聲向佢提示咪得囖,駛唔駛諗埋啲咁暴力嘅行動還擊吖!
naxingxiao 發表於 2014-9-23 09:08

下次試下.
不過好懷疑呢個方法既效用.

[喂, 你支燈好橙......]
佢已經過左....

下次試下.
不過好懷疑呢個方法既效用.

[喂, 你支燈好橙......]
佢已經過左.... ...
motang 發表於 2014-9-23 09:36

當場講起碼比佢知咁做系會影響到人,系呢度呻咪仲於事無補!