[集思廣益]451換鈴

咁多位ching...
小弟踩緊Giant Idiom 1想換走原裝鈴...爬過文知道大刀鈴係小輪作用唔大同上斜會好吃力...
雖則有朋友用緊Litepro...但因為我都算幾軟腳...所以未必會換大刀鈴
小刀睇黎睇去都係得sunrise同faxson...兩隻睇完個樣都有興趣但唔知分別有幾大...
Sunrise睇緊SR24...faxson就無乜小刀選擇...
有冇ching比到啲意見我

咁多位ching...
小弟踩緊Giant Idiom 1想換走原裝鈴...爬過文知道大刀鈴係小輪作用唔大同上斜會好吃力...
...
=鋼= 發表於 2014-10-3 13:47

呢個只係我個人700C的經驗,你可以參考一下
其實大刀上斜吃力,主因為重量的問題
而家小弟用50炭刀, 都算係大刀, 上斜反而剛剛好
原因係炭刀本身係輕(我自己的700C50碳刀無記錯大約700-800G)
而且最主要你唔會係零速上斜,你一定會有速度
如果係短坡的話可以幫到你上斜,即使係連續上斜都會輕鬆D
除非你話100%只係上斜,唔破風的,咁你唔用刀都OK
否則,用輕身的刀係一個唔錯的選擇黎

呢個只係我個人700C的經驗,你可以參考一下
其實大刀上斜吃力,主因為重量的問題
而家小弟用50炭刀, 都算係 ...
sunhikari 發表於 2014-10-3 17:46

因為我踩小輪...碳刀的確係輕身好多...但其實都幾貴下...
想問CHING你係單鈴700-800g定一對鈴TOTAL 700-800g??
因為我見如果單條700-800g咁有啲鋁大刀好似Litepro都做到...
當然碳會更輕...
我見爬文好多人都話大刀其實一般速係無乜分別...係要去到30km/h以上先有啲效果...

因為我踩小輪...碳刀的確係輕身好多...但其實都幾貴下...
想問CHING你係單鈴700-800g定一對鈴TOTAL 700-80 ...
=鋼= 發表於 2014-10-3 21:42

單一條,但實際已經唔記得幾重了,無記錯的話應該係更輕的(手上無拉鎊)
如果已700C的公路車黎講,用一個好的BB,一搬人已經輕易達到30KM/H
而且仲有一個事實,就係一但過30KM/H後再加速,要到40KM/H係易如反掌
所以睇下你的上斜習慣,我短坡黎講我真係會加速後上,咁會快D同用少D力

仲有,即使炭刀做出黎的重量同鋁差不多,但係正常用的情況下炭係堅硬過鋁的

回覆 1# =鋼=

不妨考慮下你想換的重點~~
想輕腳? 想加速?

回覆 5# mcdownload
主要想輕腳....
換個台仔陶瓷BB換番中軸大盤應該都有幫助掛....(我估...)

回覆 6# =鋼=
你要明白,係係咪所需輕腳?
因為係踏頻相同的情況下,大餅的齒數比係越大越快
相反則只會慢,但上斜就會有利
如果齒數比細時係平路上想快,越一方法係增加踏頻
但增加踏頻唔係一朝一夕就可以,要不停練先有效
所以你諗下,你係想上斜方便定平路想快
如果問有無可能兩者都有,其實係有
但後波的齒輪數同齒數比較多才能實現了

回覆  =鋼=
你要明白,係係咪所需輕腳?
因為係踏頻相同的情況下,大餅的齒數比係越大越快