[購買問題] 二手SCR 1, 903值幾錢?

903, SCR 1 二手一般幾錢左右?

同埋二手單車有咩要CHECK?

105同SORA其實係唔係分別唔大?

4k左右

2手車,買岩自己size車架

check車有無裂痕,brake變速有無問題

105=10飛

sora=9飛

預算夠買105

4k左右

2手車,買岩自己size車架

check車有無裂痕,brake變速有無問題

105=10飛

sora=9飛

預算夠買105 ...
cantona7 發表於 2014-11-3 19:30

Thanks, 我見3.5~4K左右

105就貴好多, 好似唔係好底, 分別唔大(因為我新手)

唸住慢慢搵, 搵到3K樓下即搶

其實最低級TCR係唔係真係好好多? 效能提升比SCR 1多幾多左右?

我見單車越貴, 效能提升越小

我而家架垃圾1.5K RB換SCR 1應該幾有分別

但當SCR 1換TCR時分別又會唔會大? 定係唔大?

SORA vs 105 唔係9s 10s 分別咁簡單
連帶重量, braking 感覺, 順滑度都差好遠~
新一批既105 (5800) 既C 夾performance 直情係拋離舊既105 (5700) 好多

SORA vs 105 唔係9s 10s 分別咁簡單
連帶重量, braking 感覺, 順滑度都差好遠~
新一批既105 (5800) 既C 夾p ...
新遺失戰艦 發表於 2014-11-4 01:12

咁105既成車有邊架比較好? (比較平)

1萬以內都接受到, 玩唔玩到入門碳? 踩得無咁辛苦

咁105既成車有邊架比較好? (比較平)

1萬以內都接受到, 玩唔玩到入門碳? 踩得無咁辛苦 ...
ckarea 發表於 2014-11-4 01:34 AM

有少少over budget, 但係用Full Carbon 架 + Ultegra 6800
7.5kg 都算係好輕~
如果肯再投資下, 換對輕D 既鈴/ 快拆/ 三寶, 隨時變7kg 以內

THANKS 都幾底玩

同埋買件比人砌車, 或者買二手會唔會底玩D? 定係買一手成車比較好?

上網買最平,
之前見DE ROSA R838配ultegra DI11 都係萬八

其實我BUDGET係1萬, 8千最好, 萬2如果好好多先會出.

想買2手, 好似一手都唔底玩, 反正2~3年後都係賣出去