有冇前燈好介紹??

之前用D10蚊20蚊雞電筒,毛都照唔到

去鴨記走左一轉,有太多選擇,不過完全無頭緒買咩......

最好200蚊內,因為唔想照親人,所以唔洗話好光,正正常常照到路就ok,唔該曬

我自己TAOBAO買左個, 充完電好光, 不過幾小時就弱哂

不過我主要比人知我係度, 照唔照到條路無咩分別, 如果條路超暗, 小小光已經好光哈哈, 如果街燈好光, 就唔需要電筒既光.

我都想知有咩好電筒

Search 下Dosun S2

其實裝燈旨在to see and to be seen
我參唔透"唔想照親人"道理何在
夜晚一隻寶石燈衝出去同無燈其實無大分別

anyway
http://item.taobao.com/item.htm? ... t10niu1880ac#detail
兩支燈開晒angel-eye+其中一支主光開盡
我用四粒Panasonic 3400(二并二串), 玩到4-5粒鐘

不過3400要另外一間電池店tailor-made

Trelock LS750
Busch & Müller IXON

其實裝燈旨在to see and to be seen
我參唔透"唔想照親人"道理何在
夜晚一隻寶石燈衝出去同無燈其實 ...
volante8657 發表於 2014-11-29 12:18 AM

咁你要參透下何謂"德規燈"
寶石燈係有街燈既情況下其實足夠, 達到"To be seen" 就可以
高火力既車燈以前我都玩唔少 (入山就無咩問題, 單車徑真係可免則免),
最後都係揀隻S2 做主力燈
夜晚足夠打散樹影, 又有明顯截止線, 唔會影響到對面線既車友

dosun af300 $280
dosun sf500 $500

我用RX5,同sf500

咁你要參透下何謂"德規燈"  
寶石燈係有街燈既情況下其實足夠, 達到"To be seen" 就可以
高火力既車 ...
新遺失戰艦 發表於 2014-11-29 02:12

我唔知邊隻寶石燈可以玩到o甘耐
我自已果粒寶石, 新電玩七個鐘已經開始腳軟

同埋你有揸開車就明
丁屎一粒燈, 對駕駛者而言有同無都無分別

我唔知邊隻寶石燈可以玩到o甘耐
我自已果粒寶石, 新電玩七個鐘已經開始腳軟

同埋你有揸開車就明
丁 ...
volante8657 發表於 2014-11-29 08:59 PM

我無渣車, 不過成日坐朋友架車
寶石燈其實係好光~ 我而家都有幾隻看門口,
郵輪碼頭直路長超過1km, 約300m 已經好明顯見到粒寶石燈
最唔明顯係既反而係青蛙燈 (仲要係無乜電既時候)
真係到左30m 都未必見到
當然, 角度都好重要, 寶石燈有個向上既angle 等粒燈正面向後, 而唔係向下~
同埋後燈係應該閃住, 而唔係長著,
一來慳電 (我無實際check 過可以用幾耐, 不過玩到我換車, 粒燈都仲好好力)
二來等後方既車輛容易察覺

所以我既結論係前燈(照明用)夠照就得, (純粹to be seen 就長閃, 一般青蛙燈 or 寶石燈就ok)
後燈就有咁光買咁光, 仲要係有得閃

我無渣車, 不過成日坐朋友架車
寶石燈其實係好光~ 我而家都有幾隻看門口,
郵輪碼頭直路長超過1km, 約300 ...
新遺失戰艦 發表於 2014-11-30 00:36

all clear 先得300米
我件衫d反光料分分鐘仲靈過寶石燈