[購買問題] MTB三餅改單餅疑問 極需指點迷津[分享中]

小弟係Shimano M590三餅 9速系統既用家,最近因為前撥壞得極度徹底既關係,開始心思思想改三餅改做單餅,減重之餘玩新野 但有樣野諗唔明...

改三餅改做單餅,固然要重新調整鏈條,但我要點至可以調整好Chain-Line呢?
我可以直接拆走三餅齒,裝新既單餅上[原本最大齒片]的位置上嗎?

希望前輩們指點迷津!!
另外 祝各位身體健康!~

我唔係專業,
正確大餅應裝在飛輪中央位置,
如9速飛輪應裝在5波飛輪對直位置,
咁就最底波與高波都會在最少斜度上!

回覆 2# jackwong928

大感謝 已CRC order RaceFace Narrow-Wide Ring.

換單餅祗可以講法國大餐
上斜唔掂,平路唔夠爆.
除非你一條冷HEA

換單餅祗可以講法國大餐
上斜唔掂,平路唔夠爆.
除非你一條冷HEA
伏喱哩 發表於 2015-2-24 09:51

我就係一條友 Hea 踩,單餅都唔知幾舒服,上鈄唔掂就練下隻腳,要爆就上 RB。

回覆 4# 伏喱哩

我今次係計晒數至換單餅,閣下意見有參考價值,但不適用於我身上.

我就係一條友 Hea 踩,單餅都唔知幾舒服,上鈄唔掂就練下隻腳,要爆就上 RB。 ...
stupid_idiot 發表於 2015-2-24 22:09

叫你由南沙跟踩到中山你都唔制.
就知單餅幾掂.

回覆 1# oliver1997

可唔可以講下大餅用幾多,飛輪幾多?
幾吋輪?

回覆 8# jackwong717

原本既M590 三餅係44-32-22,宜家準備轉用RaceFace Narrow-Wide Ring 38T.
    飛輪係XT 9飛 11-32T. 26"輪, 1.75 tire.

回覆 7# 伏喱哩

我諗都係個個唔同既,有人未必踩長途.