碳纖維車架維修+求零件推介

我架白鳳凰係後輪附近的位罝有個小洞><
就咁睇似甩油, 車架結構就沒問題(因為之後都有再踩多幾次.....)
有想為佢維修的諗法(因為本身收視度奇高)
其實個情況同條link的情況差不多,但無咁嚴重
http://blog.udn.com/flytaco/19710823
但佢用的材料可以係邊到買到同點用法?

另外, 我自己又想換龍頭同dub頭,龍頭想要90mm長,dub頭要400mm闊
想用碳纖維,有無人可以推介一下?
謝謝

你最好拎去單車鋪到睇下.....有冇問題.....
一陣落斜有咩事就唔好..啦..!!

Drop bar 同stem 稔下 3T (drop bar 揀ergonova team)
3T既stem team 版雖然係鋁,但係輕過好多牌子既carbon (120g)
Ergonova team係carbon,  上把係鵝蛋形,好舒服

你最好拎去單車鋪到睇下.....有冇問題.....
一陣落斜有咩事就唔好..啦..!!
b1314 發表於 2015-2-25 12:54

呢個反而放心
發現車架出問題後用左一段好長時間都無任何問題出現過
同個條link的情況差不多一模一樣咁濟,不太擔心

Drop bar 同stem 稔下 3T (drop bar 揀ergonova team)
3T既stem team 版雖然係鋁,但係輕過好多牌子既carb ...
新遺失戰艦 發表於 2015-2-25 13:04

3t的stem有無邊隻推介?
因為上網查3t stem team看到有一大堆......

回覆 5# sunhikari

Arx II Team
http://www.3tcycling.com/road/en ... /stems/arx-ii-team/

3T stem 主要分3大類: ARX I, ARX II and Integra (Integra可裝Garmin)  (((ARX I 係舊model)))
而每一類又分三個級數,分別係Ltd > Team > Pro
ARX Ltd 係 Carbon,  ARX II Team 係鋁
ARX II Team stem 既只係ARX Ltd 比重2g (120g vs 118g), 但係Ltd 比 Team貴三倍
所以唔值得買Ltd 版

所謂補炭纖其實補不到結構

但的確係要cover左佢唔好有得佢披口

回覆  sunhikari

Arx II Team

3T stem 主要分3大類: ARX I, ARX II and Integra (Integra可裝Garmin)   ...
新遺失戰艦 發表於 2015-2-25 14:24

先謝了,我見bikebug賣2015年新版2件夾埋+運費$2100有找,算唔算平?

所謂補炭纖其實補不到結構

但的確係要cover左佢唔好有得佢披口
rx78_nt-1 發表於 2015-2-25 14:59

其實說穿了根本不是結構出了問題
只是外層的膠面被外物撞甩了少少, 除左外觀外根本不影響單車結構安全
見到有人話可以咁補法真係想試,但問題卻是人地都有點講得唔清唔楚咁,好難搞姐....

先謝了,我見bikebug賣2015年新版2件夾埋+運費$2100有找,算唔算平?

其實說穿了根本不是結構出了問題 ...
sunhikari 發表於 2015-2-25 03:15 PM

合理價

BTW:我覺得2015版既圈圈拉花唔係咁好睇