求BB30 BB 大餅 推介

因為遲些會再做改裝,所以順便改埋BB 同大盤
因為經常聽見BB30的資料,眼見有些bb30大餅有碳纖維版,加上我架白鳳凰可以用bb30系統(而家係用兼容器用DA 9000bb同6800大餅)
請問各位師兄有乜野bb30的BB同大餅可以推介?
另外亦有小小疑問:
1.bb30的系統,這樣更換BB,會影響車架剛性?因為遲些想換做simano6870電變,怕經常拆除會有影響
2.6800的大餅跟前變能否換入10速的單車系統到(唔想浪費零件
3.bb30的大餅能兼容6870的電變系統嗎?

謝謝

先來過自問自答
第二個問題睇返shimano的兼容表:
http://cycle.shimano.co.jp/publi ... ombi-chart2014.html
所有11速配件一定要配11速用
唔能夠11速大餅用落10速的系統到

BB30車架...可以用PF30 BB386 同BB30 大餅
sram force  同RED 都有出BB30  同PF30大餅
BB30 用shimano 要裝adapter  先可以...
全套11速件...用10速餅係無問題的.....!!

如果11速槍手10速飛輪或10速槍手.11速飛輪都係較唔準的....!!!
11速套件最好就成SET 用.....
大餅可除外...

先來過自問自答
第二個問題睇返shimano的兼容表:

所有11速配件一定要配11速用
唔能夠11速大餅用落1 ...
sunhikari 發表於 2015-3-2 13:28

元朗gaint架lamp

6800大餅,5700前撥,4600槍手
kmc 10SL縺

行得走得

如果11速槍手10速飛輪或10速槍手.11速飛輪都係較唔準的....!!!
11速套件最好就成SET 用.....
大餅可除外... ...
b1314 發表於 2015-3-4 16:41

11槍手,10飛飛輪,當然fail

行程不同

波腳都不可混用

元朗gaint架lamp

6800大餅,5700前撥,4600槍手
kmc 10SL縺

行得走得
madebyp90 發表於 2015-3-4 17:37

2款都係10速緊係得。。。大餅十速十一速都可以用

首先, FENIX係用PF30
然後, 所有ROAD BB30既餅都可以用到, 齒片就睇你係10速定11速
而係唔係BB30餅都好, 同電變都係無衝突
另外, 市面上有好多PF30轉24既產品, 所以一樣可以用到SHIMANO餅, 但最好唔好成日換BB, 會傷車架
最後, 官方解釋, SHIMANO 11速餅唔兼容10速.
但係可以照用無問題

Bb30 記住要勤d 上油保養。。。
由其係水戰後。。。因為bb30唔防水的。。!

Bb30 記住要勤d 上油保養。。。
由其係水戰後。。。因為bb30唔防水的。。!
b1314 發表於 2015-3-6 20:50

我架車都係用bb30 ...之前水戰後...bb就出事...有聲....
    岩岩換左新bb30....想問下上咩油保養先岩?