我的愛車分享

講錢失感情,只分享自己愛車

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

第一架rb, performer sr2 鋁架炭叉
碟刹Cyclo-cross 公路車,全重9.x kg
三盤加11-34t 無恥配搭
主要上山(e.g 紅花嶺),cross 跳石級用 ,同練車
DSC_1135 resize.jpg

第二架performer SCR, 全碳,客制顏色, 依然碟剎。
比賽用,出戰過沖繩,及黎緊富士山。

輪組有平路用既50mm performer 碳刀(1.49kg)
同上坡用 token t33cx 1.29kg

SCR resize.jpg

第三架,最近砌有點玩返轉頭。。。
大摺,陶寶架同叉,二手操車輪組(3kg 以上 ),之前踩爆既6703 重新攻牙,東拉西拼 鋼管(feel) 旅行車

ROAD BITE 用碟剎
唔怕剎得太勁,打關斗
kimwai 發表於 2015-4-6 10:09 AM

無關係架Wo~
不過好其問下Trigon vs Performer,
點解會兩部都係Performer 點解唔玩下Trigon 既?
係唔係lock off 砌?

ROAD BITE 用碟剎
唔怕剎得太勁,打關斗
kimwai 發表於 2015-4-6 10:09

而家只係等uci批
同埋樓主玩cyclocross, 冇理由有碟唔用

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyclo-cross

無關係架Wo~
不過好其問下Trigon vs Performer,
點解會兩部都係Performer 點解唔玩下Trigon 既? ...
新遺失戰艦 發表於 2015-4-6 17:33

砌鋁架時個心態只係想要架比小摺同mtb 快,幫自己完成5日環台,所以設定上以旅行車為目的。

之後旅臺時在當地訂制了這架scr, rqc33 是之後才知道,也没太後悔。反正rqc33 算是平地向車架,料也只是c8 (估計t800),  scr 雖然用水滴坐管而且重量比rqc33 更輕,作為全地形未嘗不可。

現時心目中dream frame 係 VR1. disc
因為想揾架夠硬,食得起我既力量(重量)既車架。

不過要等自己体能再好先考慮。因為我相信人要惡過車,呢個亦係點解好多人—聽到碟刹既反應都話反車,因為人類對未知事物有—定幻想/恐懼,做成車惡過人。但當撑握一定能力,能控制到車既優劣,就係人惡過車。
越恐懼只會做成失誤,姑勿論碟刹與否,不適當力道剎車C夾—樣可以反車

ps lok off 橙色車架僅此我—人

砌鋁架時個心態只係想要架比小摺同mtb 快,幫自己完成5日環台,所以設定上以旅行車為目的。

之後旅臺時 ...
acog 發表於 2015-4-7 01:22 AM

玩車最緊要有自己一套
你架車好似係Lock Off FB 見過~
搶眼~

其實碟其中好處係唔怕燒框,又唔怕剎太多傷到剎車邊框而爆框

早日踩三轉華景山路,每次溚返山都唔過24kmh. C夾一定做唔到
.
btw lightweight 都開始話出公路碟