[遊記] 2015 5月富士山登山預習

因為報左六月登山賽, 近兩月日跑5K操體能...   
心想就算我重, 但只要肌肉力足夠, 大概將勤補拙... 大概兩小時完成應該ok....
但明顯上坡唔係靠爆發力同筋力... 而係體重先係關鍵...

四月之行因一合目封山, 加上大雨而浪費了4天...
故今次認真地帶了架鋁架SR2 上山小試牛刀

5/4
坐 vanilla 航空, 香港飛成田, 清晨到達成田T3再轉到 T2,     在T2拆車再用黑貓宅將車袋速遞到羽田 (去程雲呢拿, 回程快運)

之後買了關東地區通票(8300yen)坐成田express 到新宿, 再轉中央線    到大月站再轉私鐵到富士見町business hotel chk in,
(中央線快速+指定席單程已過3000円, 來回6000円, 成田express 更加不用多說. 關東地區通票好處係三日任搭)     
checkin 完食過飯, 睡死了

在日本帶單車(自転車)上火車 (稱為『輪行』, 必需拆車並包為限定体積以內, JR 第10章308条, hxwxd 唔可以過250cm,單邊唔可以過200cm )

5/5
スタート:富士北麓公園 (計測開始地点:料金所手前)
フィニッシュ:富士山五合目
距離 :25km (計測部分24km)
標高差:1,270m(計測部分1,255m)
勾配:平均5.2%、最大7.8%

清晨醒了, 橫豎沒事幹一早就出發...    07:00到富士山上山收費路口, 單車來回程共200円

登山賽網站說平均坡度是5.2%... 一路上看著碼錶回憶起沖繩賽.
「 %%@#$! 媽的」, 公家資料果然不可信.. 」. 一路上碼錶也顯示著 6.9% - 8%
速度由雙位數降至單位數, 除了失算外深知兩小時是完成不了... 以自己的体能係現有糧草下 (只有一瓶500ml 電解水三包Gel), 如不降低速度絕對完成不了..  只好勉強拖著重達 10kg 及胎氣不足的25c RB...龜速前進..   車是重但好處是有個救命30T 大盤...可以龜到四合目找到補給, 最後總算以三小時到達五合目

fuji mt.jpg

***回港後秤過及測過之前只靠手感量度的胎壓...只有70psi ...
***現在只可安慰自己這不算最好成績, SR2 比 SCR 重2.x kg, 又冇上lock, 胎壓不足... 不斷找藉口云云
*** 在路上遇見的車友對碟剎RB 很感興趣, 傾談下得悉我是香港來並參加了六月登山賽他們第一個反應係 「Training?」,係香港我同車友講佢地都話使唔使咁認真....   我慢但我一直都盡全力

佢通常報係果段路嘅平均坡度
平均5.2%即是由0-10.4%不等

謝謝資料  
去一次日本太煩

我諗真係要計劃多幾年先會去

謝謝資料  
去一次日本太煩

我諗真係要計劃多幾年先會去
rx78_nt-1 發表於 2015-5-9 16:30

其實去日本可能仲安全過去台灣
我入去便利店, 通常唔會拆Garmin. 行咗600km, 隻Garmin(同埋尾袋)仲响度

同埋只要你夠膽, 日本係踩sidewalk同馬路都得

PS.我都未有時間貼
https://connect.garmin.com/modern/activity/760181459

我不是說日本不安全(除左福島縣方圓50公里)
我見師兄去富士山要轉好幾次車
裝裝拆拆真係要plan下點攪
我係覺得一次遠行比較煩
而廉航在運單車已經唔算好平
但時間比較自由

台灣朋友都說在台北入一入銀行唔見左門口架單車
我自己就算好
剛剛三月在台北車站(國光)
一人等車我都係就咁放架車在巴士站去廁所

我係 ...
rx78_nt-1 發表於 2015-5-11 12:01

其實去富士山 (河口湖站) 可以由成田機場搭成田 express 直達, 但只限weekend 有車)
opt2 係東京站坐 express 去到大月站, 再由大月站轉快速去河口湖站
我因為住係中間d business hotel 所以要搭"各停"普通線

上JR website 可以search 到所有timetable 同預約

今次因為貪平, 來回機場又唔同先要攪咁多..
六月去比賽簡單好多.
成田-> skyliner -> 上野 chkin , 酒店寄存車袋 -> 東京去大月 -> 河口湖
比賽完 -> 河口湖 -> 大月  ->  東京 -> 上野酒店chkin 拎返車袋
第二朝 -上野 -> skyliner -> 成田

(12-15號, 冇打算留係度玩... 因為我六月尾再黎行上富士山)

但最麻煩所有通宵巴都唔俾放單車... 所以砌多架大摺去旅行用

我係 ...
rx78_nt-1 發表於 2015-5-11 12:01

咁佢目的地本身隔涉就冇得講啦
單車响日本係比較曖昩, 或者應該話單車as a sport响果邊未成氣候
配套之類係未必有寶島咁足

しまなみ果條要原地還車嘅怪例已經係好例子
租得車嘅, 衰d講句, 邊度有可能朝9晚6踩完140km?

PS.我係原封去到貯物屋前面拆袋, 砌好架車之後擺低個袋就走

想問下單車袋放係邊? 係唔係放左入背囊入邊?

想問下單車袋放係邊? 係唔係放左入背囊入邊?
新遺失戰艦 發表於 2015-5-11 23:56

輪行車袋 定託運車袋?
平時用於輪行的車袋摺疊後只有水壺大小 ( OSTRICH 220 ), 可放水壺架

託運用的單車袋 (doite 6193) 經宅急便由成田機場送到羽田機場
係日本自帶車處理車袋有幾種處理方法
1. 將車箱/車袋 寄存首日與尾日皆同一間的酒店
(我在沖繩比賽時就寄存在那霸的酒店, 但要先跟酒店溝通, 因為一般車箱體積不少)
2. 寄存機場, 但一般寄存費每日約500-800yen, 視乎大少...
(價錢貴, 但方便落機後唔使拎住大件行李往市區)
3. 落機就丟, 在當地車鋪買
(最唔建議, 一黎溝通麻煩. 二黎在日本處理大型垃圾係要比錢。將大個車箱棄置機場係好缺德)

所以今次帶既託運單車袋摺疊後只有24吋喼高度, 方便宅急便 (同收平d.. 宅急便最長單邊 120cm)
而內籠只放一個cut 短左既車箱保護波腳 (平時用CRC 大型軟身車袋摺疊後果底都過 110cm)

宅急便本土運車幾錢?