點解剎車線變速線多數中間都會唔用線管?

請問點解剎車線變速線多數中間都會cut開,唔用線管比部份wire外露?

用意係防止線管入面養水?

線管既用意係某D 線既轉向位需要有個特定弧度
等braking 同轉波可以順暢D

線管既用意係某D 線既轉向位需要有個特定弧度
等braking 同轉波可以順暢D
新遺失戰艦 發表於 2015-5-24 00:26

嗯.....我唔多識D用語

我係指呢個位,或者其他位

點解要特登比條wire外露既?

因為拉條WIRE 時,相對地條線管都係收縮。
而線管不是100%全硬的,如果條線管太長,拉條WIRE時就需要更大部 ...
ntr1656 發表於 2015-5-24 11:37

原來係咁

嗯.....我唔多識D用語

我係指呢個位,或者其他位

點解要特登比條wire外露既? ...
Rosa 發表於 2015-5-24 10:13 AM

簡單D 講, 直線位係唔需要線管
加左只會增加摩擦力
所以你見線管位都係出現在灣位
下圖紅線就係模擬前後braking 唔用線管而出現既走線問題
至於你指既位置.......係唔會收縮

簡單D 講, 直線位係唔需要線管
加左只會增加摩擦力
所以你見線管位都係出現在灣位
下圖紅線就係模擬前後b ...
新遺失戰艦 發表於 2015-5-24 17:06

喔喔,原來係咁

因為我D日曬雨淋既車

wire外露既位容易生秀並斷裂、線管開口位容易積污糟

往往都會出問題,所以先諗點解唔可以一條管過

其實你驚的話,而家較高階的車架已經係用左隱藏式線管,樓主講的位置基本上係睇唔到

請問點解剎車線變速線多數中間都會cut開,唔用線管比部份wire外露?

用意係防止線管入面養水? ...
Rosa 發表於 2015-5-23 23:58

你唔問, 真係唔知.

多謝咁多位

其實你驚的話,而家較高階的車架已經係用左隱藏式線管,樓主講的位置基本上係睇唔到 ...
sunhikari 發表於 2015-5-25 23:05

貴車唔arm我啦xd