[購買問題] 又黎痴筋.....想換齒片.......

繼想換電子變速,龍頭同車把後,而家想換埋大餅的齒片..........

換的主因係而家用39/53拖11/28,但上斜比較辛苦,所以想改用36/52.........
而家用緊6800
有考慮過換原裝6800的36/52
亦有考慮過用呢個...
http://www.pcstore.com.tw/bikefun/M15212405.htm
單車鋪有人推介ROTOR
但亦講話與其咁換不如換DA 9000餅好過...........

請問各位,我應該點揀?或者有無推介?THANKS

凈齒片就唔好換la

凈齒片就唔好換la
EyeOfMagic 發表於 2015-6-25 15:03

點解?
我換齒片的原因,係因為而家39/53唔係咁啱我用,所以轉36/52,而且淨係換齒片的話,我唔駛把LOCK踏又要拆掉
另外真係決定玩公率盤(連脾)的,咁有機會唔啱用,甚至係連BB都要換埋......
我又唔想換BB住
所以現階段換齒片對我黎講比較適合

我用緊Rotor 齒片+橢餅
老實講, 要換就換成套, 如果Shimano 臂+非Shimano 齒片, 我覺得唔係太好睇~
另外, 如果玩得Rotor, 最好玩30mm 軸芯, 受力好多~

BTW: 我覺得實實際際換50/34 好過要D 中位數52/36
我驚你換完好似無換咁~

我而家係50/39 + 12-28

如果樓主想上斜輕腳, 平時落大斜又唔會追餅踩唔過70k咁用50/34會好d,
換埋11-32飛輪就更輕鬆

想有效果兼保留子彈, 試齋換36T, 前變setting要攪好D;
將來攻功率盤, 平可揀Stages髀, 貴就Pioneer DA一套13k, 都不用動你的BB, 最大好處是不用犠牲Shimano轉波精確性.

個人對橢圓片稍有保留, 因為友人DA四爪、QXL片, 搭配DA Di2, 都在比賽中前甩一次、後甩兩次;
要花多日時間set啱角度再花六個星期讓肌肉習慣, 還要冒機械故障風險, 恕小弟不肯花這個成本.
先要攪好自己fittness再投資落器材, 才是王道.

想有效果兼保留子彈, 試齋換36T, 前變setting要攪好D;
將來攻功率盤, 平可揀Stages髀, 貴就Pioneer DA一套1 ...
yuettoi 發表於 2015-7-10 07:50 AM

我換左陀餅都超過一年, 算好彩, 無甩過一次
其實裝返個防跌鏈器已經幫助好大
你見職業賽都有人用陀餅, 相信佢既可靠性係有一定保證 (大前題係set得好)
如果係後面都甩.......我覺得唔係太過關陀餅既事囉, 似係人為問題比較多

52/36 起車易D better than 53/39

橢圓片確較易甩鏈, 也有聞配合Di2較難set得好
我用O仔配機械件甩鏈情況也偶有出現, 不過唔算多
最重要係了解條鏈, 波腳及前撥既關系和運作原理
在setting時相應地遷就番, 再在轉波時配合
一般唔用防跌鏈器都影響不大

反而用左防跌鏈器有時甩果下甩左落防跌鏈器和 seat tube 中間要整番出黎仲難左

換唔緊要
不如你睇下依家53/39 你係平路同上斜既腳頻先
52/36 係可以輕腳些同令腳頻提升,減少肌肉疲勞
但有可能換完52/36 你都覺得上斜辛苦....到時再換50/34 就無謂

同埋換左齒片你有可能要改一改踩法的