[產品資訊] 新手想買入門級公路車

之前有爬過文,budget大約係HKD$3,000~6,000 (純單車, 不包頭盔等配件)
有幾部車想問下各位ching意見

Merida Ride 903 NT$13,800
Giant SCR1 NT$19,800
Giant Defy 3 Compact NT$22,800

(1) 以上3架單車各位會比較推介邊一部?
(2) 如果加多HKD$1,000, 改買Giant TCR 1 NT$28,000  (CP值上)會唔會有好大分別?
(3) 同埋另外想問Fitting對新手黎講重唔重要?因為我見有d人話通常踩左一段時間先做fitting先有用。
(4) 大家建唔建議親身去台灣Giant / Merida 專門店去買?因為我見香港d單車店好似都賣得貴過建議零售價好多,同埋好似話台灣d專門店做fitting會專業d。

小弟係單車新手,以上好多都係網上搵返黎的資料,如有錯漏多多包涵

之前有爬過文,budget大約係HKD$3,000~6,000 (純單車, 不包頭盔等配件)
有幾部車想問下各位ching意見

Meri ...
新手路過 發表於 2015-6-30 00:53

1.好老實,我3部都唔建議......因為D零件實在係渣得過份
2絕對有好大的分別,Giant TCR 1用的係SHIMANO Tiagra,波段上有10個波,係速度/爬坡上有更大的選擇外,另外用料一定好過1個堆,SHIMANO Tiagra係叫做「入門級」零件,1個D車用的,叫做「娛樂級」,零件本身價錢平,而且係用黎享受樂趣用,速度上好易見分野.....
3除非你係買黎比賽,而且個車係長時間使用,咁就啱做FITTING,如果係第一架車的話,最主要睇你高度揀車架SIZE,如果踩到覺得唔舒服,又想長期玩的,到時先做FITTING都唔遲
4.其實你計埋飛機費的話應該同係香港買係打左個和.........計埋搬埋返屋企,咁不如係香港買好過.....另外,我就咁睇你唔明FITTING係乜,我覺得你查係係乜先再講FITTING,講FITTING的話,香港有D專業人士做的

1.好老實,我3部都唔建議......因為D零件實在係渣得過份
2絕對有好大的分別,Giant TCR 1用的係SHIMANO Tia ...
sunhikari 發表於 2015-6-30 10:08

唔該晒ching的解答,我以為fitting係為左揀車的尺寸,我會再了解下,另外想問TCR1 2015同2016版有無大分別,因為我見2016版香港買好似要訂,thanks.

TCR 1 新版用新Tiagra 走內線

至於你話fitting
一個香港專業fitting要幾千蚊
(佢會fit兩三次)

不過你會唔會買5-6k車去比4k人fitting又係一個問題

如果唔係諗住去比賽
有咩所謂

唔該晒ching的解答,我以為fitting係為左揀車的尺寸,我會再了解下,另外想問TCR1 2015同2016版有無大分 ...
新手路過 發表於 2015-6-30 11:19

呢個唔清楚,正常零件上無大分別
要訂有可能係太新未返得切貨

TCR 1 新版用新Tiagra 走內線

至於你話fitting
一個香港專業fitting要幾千蚊
(佢會fit兩三次)

不過你會唔 ...
rx78_nt-1 發表於 2015-6-30 11:53

我準備fit都要$1600,分兩次fit

變速系統用過 105 Tiagra
覺得 Tiagra最大分別係調校比 105難校準
估計用 Sora會更差
如香港買到的5000-6000非歐洲大牌子都比到Tiagra你

我見過人地架閃電成 $9000仲要用sora

變速系統用過 105 Tiagra
覺得 Tiagra最大分別係調校比 105難校準
估計用 Sora會更差
如香港買到的5000-600 ...
rx78_nt-1 發表於 2015-6-30 12:27

台灣牌子都要差唔多$7000先有 Tiagra
基本上用晒成套Tiagra,會發現落斜追餅會有速度上限係度.......
但換左BB就無咁的問題出現了

唔該晒咁多位,我諗我應該會買2016 TCR1,大家有無邊間單車鋪可以介紹下,thanks

唔該晒咁多位,我諗我應該會買2016 TCR1,大家有無邊間單車鋪可以介紹下,thanks ...
新手路過 發表於 2015-6-30 16:15

睇你住邊度
搵返附近既單車鋪會比較好
有問題方便去跟