買單車 , 各位大佬有咩推介? 1K-7K

呢幾個月努力工作。。。省略內文。。。終於儲到少少錢買單車啦!!!!!
但係依家D單車真係好種類~唔識點搵~求各大佬指教~~

先提供需求資料:
1.  預算$1000-$7000 , 包括基本裝備 頭尾燈 , 丁丁 , 頭盔 , 手套 等基本安全設備。
其他服裝 , 計速器 等等 另加$100 - 1000,總計上限$8000-。但係....最好就平DDDDDD啦~~

2. 擺放空間
電腦枱同牆之間有個空位,長 152cm 5尺 , 高......2M...... , 闊 19cm 7吋 ( 只係頭26吋有枱 , 之後無阻 )

3. 用途 單車徑/公路
一兩星期踩一次 ,  90%踩 元朗 天水圍 屯門,5%出荃灣 , 5%出上水 掛~~

4. 爬山?
應該唔會泥地上山(我冇多時間玩爬山車),但係會有上落山,一日內天水圍 經 屯門 出 荃灣 上 大帽山頂 連來回 ,係我既最大目標!!!!!!
第二目標係新界一圈遊.

5. 摺車? 大小?
摺車太貴不例入選擇,而且個人鍾意完整既車。
我得169cm唔到 瘦瘦一個......所以應該係用 27吋呔 20-22吋架 (有錯請指証)

6. 二手車?
EPC友介紹 及 一齊驗車既 ~~可以接受~~

7. 牌子追求
冇~~~~

8. 重量....
當然係越輕越好

9. 追求速度?
這不是理所當然的嗎?

10. 未諗到...........大家有咩想問...??

fb有好多二手團

太過空範
你揀定左要RB 定MTB 先~

即係要公路車

即係要公路車
ahon 發表於 2015-9-16 00:14
太過空範
你揀定左要RB 定MTB 先~
新遺失戰艦 發表於 2015-9-15 23:08

今日同踩開車既朋友傾過下~~
佢話香港地玩RB好貴~重點係上唔到壆~好多野驚一餐~冇避震~小小石都會彈起等等
而MTB 冇人用黎踩長途 , 因為係死緊~

所以佢話我新手最好用 平價 既 速度型MTB 踩下先~~
之後先諗換 RB 追速度 ~

前輩門點睇?

今日同踩開車既朋友傾過下~~
佢話香港地玩RB好貴~重點係上唔到壆~好多野驚一餐~冇避震~小小石都會彈起等 ...
黑道明 發表於 2015-9-16 01:20 AM

好多都可圈可點
香港地玩RB 好貴?
係我眼中, RB 同MTB 要玩得癲, 一樣可以過10萬
要平既, 幾千蚊一樣玩到~ 所以價錢上, RB 同MTB 根本唔會有大分別

上唔到壆?
除非你踩行人路, 如果唔係根本唔需要理會"上唔到壆" 既問題
反而驚坑渠蓋/路面罅隙多D

小小石都會彈起
呢句就真既~ RB 對路面所有野都好敏感, 如果驚驚青青, 一粒石仔就KO 你
不過我踩左咁耐, 已經習慣左彈起既感覺, 只要唔係急灣彈起就問題不大
同埋都要睇下所謂石仔既大細, 細細粒沙石係無問題既~

MTB 冇人用黎踩長途?
D 人踩MTB 環台又點計呢? 仲要係弱質纖纖既女仔

所以佢話我新手最好用 平價 既 速度型MTB 踩下先~
我估佢係講緊MTB 用光頭呔, 其實係ok 既~
老實講, $8k 唔係一個細數目, 考慮清楚自己想玩RB 定MTB
無謂玩完唔岩又換車, 浪費金錢
籠統D 講, MTB 上天下海樣樣得, RB 就玩速度

我基本上係澳洲踩MTB 起家, 返左黎香港三年後再次接觸細輪(RB 件), 無乜難道
一年半前轉玩RB, 過左一段坐姿適應期, 而家開心使用中

好多都可圈可點
香港地玩RB 好貴?
係我眼中, RB 同MTB 要玩得癲, 一樣可以過10萬
要平既, 幾千蚊一樣玩 ...
新遺失戰艦 發表於 2015-9-16 01:35

不過最大問題係....
之前踩既都係重到講粗口既鐵車~
真正既RB 同 MTB 我都未踩過~

$8K 係最大~~如果可以的話~~緊係越少越好~~

btw RB坐姿應該係個好大挑戰~~

重有~我會踩入村~有沙地泥地同小小碎石地~

避震~本來無用開~就唔理佢啦~~

另外佢比左兩部我睇下~(同時佢注明 美利達不是他的菜~)
http://www.merida.tw/bike.php?op=info&bike_id=746
Big.Seven 500
http://www.merida.tw/bike.php?op=info&bike_id=727
Big.Nine 500

幾千蚊部單車唔駛驚甘多,盡情踩吧
(如果乜都驚既話甘我果部咪連門口都出唔得?)

玩二手 or 二手架,件買新

幾千蚊部單車唔駛驚甘多,盡情踩吧
(如果乜都驚既話甘我果部咪連門口都出唔得?) ...
hkarmy01 發表於 2015-9-16 09:12

咁有咩推介???
我份人工都係得幾千.......