點先可以踩得安全

我兮台中踩單車
翻學就踩2km到學校(岀面租房住
頭盔就一定戴
有車頭燈,車尾燈
巴士停站,如果我兮前面就一兮加速。。。一兮靠右停
巴士停左站,如未離站,先睇後面有沒車,再判斷兮左邊過唔過到
巴士打左燈就唔過,兮佢後面等

Btw 有沒方法可以令自已唔會專心兮路面嘅某特定方向情況
而兮成個路會情況

via HKEPC Reader for Android

我想講, 其實呢個問題, 即使我講完, 你都唔會有答案
全部都係路面經驗

唔同情況都有唔同既專注性
行近路邊, 多車, 我會專注渠蓋坑, 盡量行直線, 穩定自己既行車線
迴旋處, 會專住全方位,
單車徑, 專住Jo Jo~
每個人既危機感, 危機既優先都唔同, 所以根本唔可以一概而論
踩RB, 坑渠蓋係我首先會望既野, 但係踩MTB, 根本唔需要理會坑渠蓋

我想講, 其實呢個問題, 即使我講完, 你都唔會有答案
全部都係路面經驗

唔同情況都有唔同既專注性
行近路邊 ...
新遺失戰艦 發表於 2015-9-15 22:58

同意!!

有點睇唔明樓主個 post, 唔明"兮"係咩, 估計樓主講緊會去台灣讀書, 想在果邊踩單車代步?

台灣城市多數有機車道, 單車踩機車道就可以
台灣人尤其騎機車的人慣了左閃右避路上其他人/車, 你只要顧好自已基本上已好安全
路口右轉就好似平時香港睇燈轉灣咁,
路口左轉就複雜少少, 像日本般二段式, 綠燈先到對面車道停下, 再綠燈才向前行
巴士埋站方面, 其實台灣比香港更單車友善, 因為巴士埋站多數都要從慢線跨過機車道才埋到站, 司機都一定會望清楚無機車才cut線, 某本上不存在香港的爭路情況

當然唔係叫你亂踩唔睇路, 但你到步摸索下就明

同意!!

有點睇唔明樓主個 post, 唔明"兮"係咩, 估計樓主講緊會去台灣讀書, 想在果邊踩單車代步?

台灣 ...
勁爆小朋友 發表於 2015-9-15 11:33 PM

兮 = 係

兮 = 係
新遺失戰艦 發表於 2015-9-15 23:36

(感動) 有你解說, 成篇野都變得有意思, 明白晒

經驗+反應
踩耐左就知