20吋摺車平均速度

小弟剛踩20吋摺車 (SP8), 想問下各位ching 踩馬路面平均速度大約多少?
我踩南生圍,來回兩個圈(用7波),睇咪錶約25-27km/h,用手機Apps (Endomondo) 只有22-23km/h,都差幾遠。
咪錶用緊Sigma 1609, 睇manual set wheel size 用1590 參數,是否有錯?
Screen Shot 2015-09-23 at 11.05.43 am.jpg

非常合理  
1590 係 for你 1.75呔
你用緊 幼呔?

406做到平均25-27 其實係好難

我用1.75呔, 平均速度都係20km 左右, 我由大埔踩去大圍, 孖橋中途休息, 再番大埔. 去到盡平均都係21.x km.

1590 只係 406 1.75inch呔既理論值
最準確就自己量度一下

非常合理  
1590 係 for你 1.75呔
你用緊 幼呔?

406做到平均25-27 其實係好難
rx78_nt-1 發表於 2015-9-23 11:51

下圖應該是幼軚吧,全車冇改裝。
其實仲有8波,但腳力唔夠,平日踩來回1圈時才用,當練體能。
因為跟用7波比較,平均速度差不多。
那即是個Apps 唔準

我用1.75呔, 平均速度都係20km 左右, 我由大埔踩去大圍, 孖橋中途休息, 再番大埔. 去到盡平均都係21.x km. ...
Ponya 發表於 2015-9-23 12:28

師兄見笑啦,南生圍果條大直路,早上冇人,所以較快。大埔 <--> 大圍人多,所以師兄踩慢少少。

app應該比較準
因為佢會計距離同時間
來計
係會有誤差
但比碼錶準

你用左幼呔同 1.75已經有唔同
車輪圓周會小左

其實綀車用最重波係效益較低

下圖是今早用Endomondo 的workout summary.
踩的時候,咪錶keep 住 25-27km/h, 但結果有明顯分別。
最快果段因為有兩隻狗係旁邊追,所以特別快,睇咪錶有33km/h

你果條應該係1.35
~1490.937
如果你set 1590 時速係會快左

你果條應該係1.35
~1490.937
如果你set 1590 時速係會快左
EyeOfMagic 發表於 2015-9-23 14:22

等我返去認真去量一量圓周先。我睇條軚邊,唔覺有參考數字。