[購買問題] 買新軨..........求指教.........

話說小弟用淘寶的輪圈再係香港找人織軨
原本無乜野,點知上完一次獅子亭,落左斜(已經係中無再落,怕條軨唔得)
可能剎車剎得太勁影響左條軨的殺車邊,平衡上出左點問題
加上昨日入銀炒車(好彩有頭盔,唔係我應該係停屍間......)
所以係時候要換軨了
但眼見廠軨同織軨成本上差不多,加上距離維特健寧賽事仲有得返3個月唔夠
所以今次想試下廠軨

唔知有乜推介可以介紹一下?

想有以下條件:
要700X23C
想用50MM碳纖維輪圈
要用開口胎.....
廠HUBS可以對上坡有少少幫助(即想上斜好上D)
重量盡可能地輕身......
價錢約$5000(可多少少),鋪頭可以做分期的......

謝謝

$5000買到既50mm碳刀比較重身
上山表現唔太好

$5000應該係買racing zero, SHAMAL等等既鋁鈴
表現比較全能

會唔會咁啱係我琴日遇到入銀炒車果個車友?

話說小弟用淘寶的輪圈再係香港找人織軨
原本無乜野,點知上完一次獅子亭,落左斜(已經係中無再落,怕條軨唔得) ...
sunhikari 發表於 2015-10-26 14:12

真係想買到50mm open 碳
最平應該係MAVIC SLE
CANYON 拆車大約$8000

$5000買到既50mm碳刀比較重身
上山表現唔太好

$5000應該係買racing zero, SHAMAL等等既鋁鈴
表現比較全能 ...
s200201434 發表於 2015-10-26 19:26

Racing zero同shamal係台灣都是很多大大們推薦的
但問題係現在重量較重(約96kg)有人說racing zero會頂不住
咁我還是應選其他輪組呢?定係都係選racing zero或shamal呢?

Racing zero同shamal係台灣都是很多大大們推薦的
但問題係現在重量較重(約96kg)有人說racing zero會頂不 ...
sunhikari 發表於 2015-10-27 01:29

肥過你的也未怕

鋁->山貓,r0

反正外胎可以試下run到145psi的ZX, panarace,同vitto

我而家有R5(zx 145psi),R3.5(vitto light pro 145psi) tx50馬牌管胎(spi 160psi)

三對行青公,上大棠,性能分別不大...........,差不到20-30秒
只能叫好過跟車個對,爽的只係心中.........

ps , 3.5上山硬D

同上山快唔一定有關

R5      751/978
R3.5    716/ 990
Gaint propel跟車的30mm 刀,
P-A2    719/1017
tx50兩隻加起來唔夠1500

但上山抽車硬度R3.5->P-A2->R5/TX50
(上山時間差别太少,可以無視)

$有限,買你最喜歡個條算吧

R0/山貓都係6k內
大陸紅福,入門$3100人仔(未計再改DT料+1000)

重有plan c, 比$9999去買bora1

一係要求低D,買zonda/R3+tb炭刀
分開性能要求

one & only,買R0/山貓
易保養,二手保值
大路,靚仔

另外問一下,香港邊到買RACING ZERO平之餘又可以做分期的?
謝謝

另外問一下,香港邊到買RACING ZERO平之餘又可以做分期的?
謝謝
sunhikari 發表於 2015-10-27 08:42

用唔起就唔好免強

用唔起就唔好免強
madebyp90 發表於 2015-10-27 10:54

要分期都比人叫唔好免強........
我真係無野好講.........

我只係唔想一個月駛太多錢姐......