點解咁多人講 shimano,無人講 sram?

準備去換中空餅,上網search 了一輪之後,大部人都是 shimano 105 啦
點解無人講其他牌子既?
如 sram FSA 等等

Shimano市佔率應該高過Toyota之於汽車銷售.

因為sram平價件係垃圾

貴到red同force,xo/xx/x9先見得下人

日元仲係10算果陣,都有人講下CP+SRAM
而家6算..........

老實講, 5800 真係平靚正~
平平地$3k 已經full set
成個design 根本就係6800黎既~

等下下一個generation,
Sram 既wireless套件, Rotor 既油壓套件, 睇下Shimano 同CP 會用咩型式應戰~
我自己就對Rotor 既油壓有興趣

老實講, 5800 真係平靚正~
平平地$3k 已經full set
成個design 根本就係6800黎既~

等下下一個generati ...
新遺失戰艦 發表於 2015-11-13 02:33

Sram 既wireless套件有消息指黎緊2月係台灣有貨到

但好老實除左方便安裝外我睇唔到有乜優點
原因係每件部件係獨立電池運作,單係電源管理上都有好大問題,一理就要理晒3部份夠唔夠電
仲有,SRAM如果用同級的件同SHIMANO比,明顯係SHIMANO真係平一截
另外FSA唔係無人提,而係FSA唔出變速套件,大都圍繞返出D非變速零件上,呢D就真係少人提係事實黎

Sram 既wireless套件有消息指黎緊2月係台灣有貨到

原因係每件部件係獨立電池運作,單係電源管理上都有好大問題,一理就要理晒3部份夠唔夠電
sunhikari 發表於 2015-11-13 09:42

(開頭是討論EPS v3)

原因係每件部 ...
sunhikari 發表於 2015-11-13 09:42 AM

聽講 FSA 都就黎出變速件~