[購買問題] 長途 / 舒適型既 RB 車款係咪會無咁易累 ? (TCR vs DEFY)

準備上 RB,係做搜集資料時會見到所謂舒適型既車
如 Giant DEFY 及 Merida Ride 系列聲稱為長途及舒適用
對於我 weekend 才出黎 hea 踩好像 DEFY 或 Ride 感覺比較好

係 mobile01 睇人比較就話 TCR 既把手比 DEFY 較低,因此個身就會相對向前趴得更低
如果係咁 TCR 個把手位可唔可以較番高 D 黎就番?
又或者直接 D 講,TCR 可以改到唔駛趴咁低身?

Source

你真係信?
好老實,前唔前傾幾多係睇架車的調較,調較得宜的話踩幾耐都會舒服(認真MODE)

TCR 同 DEFY 頂級計, 成個車架每個部份用料係有唔同, 所以兩架車的定位都有唔同
Defy 係用來跑古典石春路, 可能吸震d 呱( 未試過 )

至於踩長途舒唔舒服就好睇你本身bike fit 得好唔好,
最緊要買車唔好買錯size, 好似着衫咁

TCR 同 DEFY 頂級計, 成個車架每個部份用料係有唔同, 所以兩架車的定位都有唔同
Defy 係用來跑古典石春路,  ...
小零 發表於 2015-11-19 20:16

應該咁講,樓主係想要TCR邊個級別同DEFY要邊個級別
因為兩者門級唔差太遠
以台灣規格計:
DEFY係行2X9 18速 SORA件, TCR就行2X10 20速Tiagra
但去到高級版,相差得最大的係剎車系統,DEFY係行碟剎,TCR仲係用C夾
所以真係問清楚樓主想用邊個級別先再比較

我諗所謂"舒適型" 係Head-tube長, 高低差比較細既車架吧

單車好簡單,只有快同唔快
舒服GE意思就係,慢慢踩咪舒服

P.S  勁人另計

唔同既架的確會有差, 但上面2架差咁少,主要都係上面CHING講既FITTING既問題

TCR 同 DEFY 咁都差得少?

你真係信?
好老實,前唔前傾幾多係睇架車的調較,調較得宜的話踩幾耐都會舒服(認真MODE) ...
sunhikari 發表於 2015-11-19 17:42

我家同時有defy m,tcr s,同tcr m

defy m tt 535, tcr s 535, m 545

你可以見到defy短D
座通 同是m
defy 73.5 , tcr 73
坐前左6mm上下

車頭
S龍頭反安,tcr乃比defy低1.5吋
m碼defy vs tcr, 高1吋

禁本defy 車頭高到同平把rb一樣,所以舒服好多
以上data,可以去日本gaint睇

應該咁講,樓主係想要TCR邊個級別同DEFY要邊個級別
因為兩者門級唔差太遠
以台灣規格計:
DEFY係行2X9 18速  ...
sunhikari 發表於 2015-11-20 13:45

香港2015年前所賣的defy,同tcr一樣
有0/1/2

0用 6700件
1/5700
2/4700

2016先改用4700

5700/6700件的tcr/defy才有炭通(2013年例外)

炭defy先行碟