{開箱文} 由台灣來的Rubar Shadow Stone 38

其實之前已經有用另一型號的鋁軨
覺得不錯
在2015單車展見到已經好想試
再睇到台灣的評測唔錯
http://cyclingtime.com/tw/documents/5979.html
終於都入手
因為我怕50刀我唔夠力
一於試下 38刀

原裝配件

講返背景
我用過三對700c
1) Giant PR2 (覺得唔嘈 唔去 唔好溜 重!!! 但夠硬)
2)Furculum racing 7 (輕小小 比PR2去 都硬)
3)Rubar CX1 (輕 好好溜 但我平路多 想30km/h以上比較難)

其實平日只係踩吐公 頂多去上水豆花
我想一般人都係想進一步
想快一D
想平價玩到炭軨組
取38刀係想起步不太重
但在高速(30km/h 以上想輕一點腳) (以我非運動員 30以上我感到不錯了)

我初步玩左兩個月左右
覺得係起步比低框重
但起步順左後  約22km/h左右慣性開始黎
keep30在單車徑算輕鬆
而發力上40都唔似低框咁吸力

雖然這對輪組比較重(可算是缺點)
但佢有佢專利鋁組件令剎車温度不會太高而燒框
我係唔明係咩
但佢係唔會太熱
但又夠硬
但硬得來唔係鋁的死硬
係吸到震

講返重點
約4000港元
係幾抵玩
(未計運費)
我不清楚香港有無賣
但我係台灣訂
運費成400蚊 有點肉痛

圖為上到40後溜車

1730g 一對?

亂估Mode: 碳包鋁?

1730g 一對?

亂估Mode: 碳包鋁?
k2002 發表於 2015-12-9 17:34

廠話 碳包鋁
其實我唔明

好似係 1730g
以前用CX 1 1450g 拎上手同上山係有分別
但平路仲大分別

呢對野,其實香港有專門代理(需然只係小店)
https://www.facebook.com/CyberBike.Underground/?fref=ts
你套野佢賣都要$4380,你係台灣訂送埋上樓算係咁啦

其實當初有諗過買佢,就係知佢香港有人做,但唔收信用卡,所以先上網買,好揀唔揀走去買黑跑0

呢對野,其實香港有專門代理(需然只係小店)

你套野佢賣都要$4380,你係台灣訂送埋上樓算係咁啦

其實當 ...
sunhikari 發表於 2015-12-10 12:52

跑0好丫
二手價好又多人收
不過老實
我見山姆叔叔成日收件整
好似唔多耐用

Rubar就.........無二手市場

睇過評測(佢係50)

我估計38應該不差太遠吧

而我試過上到40溜車都好大段

不可否認高框刀軨的吸引力, 特別係炭刀
不過既然已出$4400, 我自已就會預高d預算買大牌子全炭
全新 Bora One 50mm 或 35mm 應該可以$9000 有找
即使只係 30km/h 慢車的純視覺享受
或是追求炭刀帶來的高速快感也輕易滿足
但兩者級數已是兩個世界

最重要係二手市場不難甩手
玩過試過後放番出去都係蝕一兩千
反觀台仔少人收, 就算蝕一兩千甩到手也蝕左使用感受

而且既然初嘗刀軨當然試50mm
要用到低框時換番已有的鋁軨就得
反觀38mm不高不低較適合清楚不同框高特性的人為某些路段選用, 或一軨走天涯的人

另外, 當你試多d不同鋁及碳軨就會發現最全能係低框鋁軨
最高性價比Fulcum Racing 3 (或 Zonda), 要頂級襯車 Fulcum Racing 0 (或Shamel)
前者比後者更全能, 對重量有要求又比得起錢後者才算有多d可取之處

不會講話樓主買錯或買貴, 每樣產品都有佢的特性, 例如Rubar Shadow Stone價錢真的較親民
只敢分享少少自已的睇法

都有認同師兄的觀點

玩台仔野二手係要預二手價 / 有無二手市場係大問題
我當二手$2k 咁都係蝕2k
ok的
反正上一對軨放出收返千多元

台仔野都有信心過大陸山寨
好似見人織軨
又要求香港大師出手
好辛苦

謝分享!