[配件] RB頭盔

RB新手,之前亦冇買過頭盔
請問400蚊左右有乜推介?
BELL? GIRO?
BUDGET的確唔多...

回覆 1# 天之驕子

頭盔可保安全, 貴D都冇問題, 命仔有錢都買唔到
GIRO可去長沙灣~飛波波比較多款   
BELL就上水, 震羊...

回覆 1# 天之驕子

最近係大埔捷X買了一個BELL, 三百有找.

頭盔平貴係款式問題, 大牌子都附合CPSC, ASTM標準, 保障方面平和貴是沒有分別的!

最緊要留意生產日期, 3年內都OK. 只要頭盔無撞過, 用上十年是可以的.

回覆  天之驕子

頭盔可保安全, 貴D都冇問題, 命仔有錢都買唔到
GIRO可去長沙灣~飛波波比較多款   
BELL ...
lcwing 發表於 2016-1-7 12:19

謝謝回覆!正想去飛波波到睇下^^

回覆  天之驕子

最近係大埔捷X買了一個BELL, 三百有找.

頭盔平貴係款式問題, 大牌子都附合CPSC, ASTM ...
papayaroot 發表於 2016-1-7 12:31

謝謝回覆和意見^^...
因為BUDGET問題,只能選較便宜的款式,架RB又唔係咩貴野只係入門SCR1
我明白命仔緊要,本身9成都踩單車徑多亦一冇用頭盔...
係近來換車想和朋友一起踩馬路,先想買個頭盔
意外意料之外...唯自己小心啲...

要留意荒間有不少大牌子假貨冒牌
或是淘寳聲稱正品的頭盔
安全又安心起建
最好去好商譽大鋪買

有些單車鋪也會混水摸魚
最好多做資料搜集

謝謝回覆和意見^^...
因為BUDGET問題,只能選較便宜的款式,架RB又唔係咩貴野只係入門SCR1
我明白命仔緊要, ...
天之驕子 發表於 2016-1-8 17:40

單車俓先係最危險.....
超級易撞到逆線jojo

單車俓先係最危險.....
超級易撞到逆線jojo
madebyp90 發表於 2016-1-10 04:44

這....倒是沒錯=.=

要留意荒間有不少大牌子假貨冒牌
或是淘寳聲稱正品的頭盔
安全又安心起建
最好去好商譽大鋪買

有些單車鋪 ...
勁爆小朋友 發表於 2016-1-10 00:37

謝謝意見~淘寶就唔會了,始終帶上身,都係有得試下好~

謝謝意見~淘寶就唔會了,始終帶上身,都係有得試下好~
天之驕子 發表於 2016-1-11 15:32

met 入門cross $485 hkd,未計折(crc貴過hk)
尾有Led

但高級met都係$1200
如果$485唔貼頭,不防上到$1200級
如果貼,就保護性能不大

GVR今年改左,得L,冇再分碼
行貨又太貴

帶唔帶,同安全係冇關
忍下丶收下火,會更安全