[購買問題] (買摺車)Birdy 3 定 Tern X10

想買架摺車玩下, 最近心郁郁諗緊Birdy 3 9波定Tern X10好, 但外型便係Birdy幾靚, 尤其暗銀色, 但見網評好似Tern X10好似好去D....心大心細...
同埋想問下Birdy好似摺左之後無得推車, 要加HKD1,000加多個專用貨架?有無師兄試過呢個專用貨架?
最後, 有無師兄在Birdy用過Schwalbe Marathon 18" X 1.35的幼胎? 唔知好唔好用?

如果Tern同Birdy要換軨, 係咪用返MTB HUB QR 9mm 10mm便OK, 謝謝各師兄回覆

同埋想問下邊度買Birdy3好D?怕平嗰D有假貨或手工不好.....

曾經同你有差唔多既掙扎
不過唔係Birdy vs Tern,係Birdy vs  KHS

最後我揀左Birdy 3
比得過萬蚊
我真係覺得起碼Birdy個外型吸引我先(話哂單車都係拎出街既野)

同埋始終都係中間摺位,剛性點都唔夠Birdy好

好多人講Birdy既不足,其實都係講緊Birdy2
Birdy3基本上已經fix哂d bug

http://www.pacific-cycles.com/TW/NewsDetail/102

http://bbs.77bike.com/read.php?tid=178969

但Birdy3好少人講
1. 本身過萬蚊既摺車已經唔大眾
2. Birdy3仲係好新既車(出左先半年左右)
3. 好多人都以為2同3分別不大
4. 其實好多玩Birdy既人都係玩2手的,至少目前好少會話買左架Birdy3番黎咁短時間就放,
不過而家市場上好多Birdy2/Birdy經典版既2手車放,應該多數都係想轉Birdy3(同埋全新既Birdy2都好多地方做緊特價)
話哂都十年先一改,有排玩

Birdy可以唔洗靠輔助輪都可以推車

買Birdy最信得過當然去返香港代理元朗雲鵬

最後除非真係無地方放車
否則都係唔好買摺車

回覆 2# manlung803

曾經同你有差唔多既掙扎
不過唔係Birdy vs Tern,係Birdy vs  KHS

最後我揀左Birdy 3
比得過萬蚊
我真係覺 ...
manlung803 發表於 2016-3-20 08:08

師兄係雲記買左車?入手幾多錢啊?唔方便可否pm下我講下價錢, 其實我最想知Birdy 3 外表同Birdy 2有咩分別, 謝! 其實我架摺車係放係公司, 自己有部MTB在家中

回覆 3# beiyang_fleet

我唔係雲鵬買
其實你上佢地FB都可以PM佢地問價
9速應該係$13xxx
不過9速有無你中意果隻暗銀色我就唔清楚了

淨睇外型其實分別不大...
Birdy 3算比較容易見到既分別有...
車頭有粒黑色保護膠
有防掉鏈器
V剎變碟剎
前叉方形管變菱形管
車架焊接位減少
摺後既SIZE明顯細左

非Birdy Fans應該好多都睇唔出分別
不過如果你已經有架大車
我係你的話會入架STRiDA 5.2

回覆 4# manlung803

回覆  beiyang_fleet

我唔係雲鵬買
其實你上佢地FB都可以PM佢地問價
9速應該係$13xxx
不過9速有無你 ...
manlung803 發表於 2016-3-20 13:23

哦.....明白........Strida踩過, 唔好踩, 感覺唔夠Birdy好.... 所以無諗住買......其實親自用過Birdy同Tern, 感覺好好多.... 可能我重磅, 成200磅

回覆  manlung803

哦.....明白........Strida踩過, 唔好踩, 感覺唔夠Birdy好.... 所以無諗住買.. ...
beiyang_fleet 發表於 2016-3-20 14:09

Strida唔夠正常size既摺車好 好正常
真係for短程代步

你真係要踩單車感覺既應該都係Birdy最岩你架啦

回覆 6# manlung803

Strida唔夠正常size既摺車好 好正常
真係for短程代步

你真係要踩單車感覺既應該都係Birdy最岩你架啦 ...
manlung803 發表於 2016-3-20 15:29

多謝師兄指導啦

Tern X10都唔平,之前踩過大行musl
之後換咗birdy2
birdy外型真係贏晒,不過改裝隨時貴過架車
我就唔會揀Tern X10囉,外型同大行mu系無大分別