[購買問題] 單車幾問

1.而家一般租單車既rb,車身大約幾重?

2.如自己買rb,budget 大約$5000,咁大約會有部幾重既車身?

3.租單車時,坐得耐,大約2小時(由大水坑去鹿頸),pat pat會覺得 唔舒服, 咁我買車時,應該點樣買去增加自己的舒適度?

LG g pro 2   F350-S  後備 紅米 note 3

Pebble -> LG G watch R

1.而家一般租單車既rb,車身大約幾重?

2.如自己買rb,budget 大約$5000,咁大約會有部幾重既車身?

3.租單車 ...
rebmup 發表於 2016-4-15 15:59

一般係租單車, 個 seat 位有幾 mm 㙯, 一年坐一, 兩次, 坐2個鐘會唔舒服.
買架得 1~2mm 㙯, 坐30分鐘就覺得唔舒服.
解決係著單車褲 & 日日坐2個鐘, 直至覺得坐幾個鐘都無問題.

一般係租單車, 個 seat 位有幾 mm 㙯, 一年坐一, 兩次, 坐2個鐘會唔舒服.
買架得 1~2mm 㙯, 坐30分鐘就 ...
seasky 發表於 2016-4-15 17:45

唔明師兄所講,點一年坐一兩次?我上個月都坐左3次,今個月都預計會有4次!

另外,可以解釋一下單車褲點樣可以幫到嗎?

LG g pro 2   F350-S  後備 紅米 note 3

都係踩得多就無咁痛
單車褲有幫助

主要roadbike坐位大多唔好坐

你用租車 大約2小時(由大水坑去鹿頸) 真心已經好勁

回返 5000蚊車
你預10KG內

你預租車11 12KG左右

回返 5000蚊車
你預10KG內

你預租車11 12KG左右
rx78_nt-1 發表於 2016-4-15 19:44

5K 內有冇介紹呀師兄?如果比到8K 又如何呢?

我之前20年無踩單車
之後再踩番
第一次踩3粒鐘,個屁股痛左幾日

之後google搵左一段時間
搵到呢個
https://www.facebook.com/hkpedaling.mos/posts/918187124924855
之後就算我星期六/日各踩足半日都完全唔會痛

當然,只係for遊身玩水式既踩單車人士岩用
要操車既話本身個Saddle可以話唔係用黎坐的,要買都係求輕
就唔岩用了

RB一般大約重10KG左右啦
入門熱門都係GIANT SCR架啦
http://15km.hk/index.php?comCat=articlecontentf&artid=294

新手第一架車我唔建議買貴野
接受到既話我覺得買2手更好
邊踩邊學習下點保養架車先
有一定了解再買架靚野

同埋你要了解下其實你係想玩速度定舒適先

高登個單車JJ POST幾岩新手睇

唔明師兄所講,點一年坐一兩次?我上個月都坐左3次,今個月都預計會有4次!  

另外,可以解釋一下單車褲點 ...
rebmup 發表於 2016-4-15 18:45

嘩,師兄租得咁密。失覺失覺。

簡單講就係多啲坐,坐到無痛覺囉。

單車褲有 pad, 有 DDDDDDDDD 幫助

我之前20年無踩單車
之後再踩番
第一次踩3粒鐘,個屁股痛左幾日

之後google搵左一段時間
搵到呢個

之後就 ...
manlung803 發表於 2016-4-16 03:41

謝謝師兄,咁二手入門如你上面所講既,又咩 價錢既range?

速度想要,大約 平路可以輕易上到25, 舒適行先,因為唔舒服,好難踩得遠!

另外,租車有11咁輕?我見好多大約$1000既車,26吋,都成17kg

嘩,師兄租得咁密。失覺失覺。

簡單講就係多啲坐,坐到無痛覺囉。

單車褲有 pad, 有 DDDDDDDDD 幫助 ...
seasky 發表於 2016-4-16 09:21

謝謝師兄,有冇用 strava?可以大家follow 一 下 對方!