第一次踩2日長途【台灣】

我覺得自己都幾癲下,仲自信過過頭以為自己可以既日來回。
4月30日9點台中踩去南庄,17點到,中途踩錯路,比狗嚇親,搞到我擦損腳
17-19點搵旅店,因為沒預定旅店,打左30通電話先搵到空房
仲要南庄老街由上山,斜到鬼o甘,又沒燈,最後1mile用推車方法上去。
推到一半有個開車o既好人車我上旅店 ,都系台灣好。

第二日,我已經完全沒力上坡,上坡路段繼續用推o既,好彩剩餘大部分路段都是落坡。
推上山頂(條路最高點),落山,全部落坡,剎車都剎到手痺

好鬼高,根本是系雲霧入面

https://www.plotaroute.com/route/205199

https://www.plotaroute.com/route/205200

回覆 1# alan11abc

比個讚!

純支持,同等包膠。小弟就做唔黎,期待攞左個電單車牌后老單環島

我次次都係去到地頭先揾民宿,用google map 打民宿2字,就自動彈出附近的民宿及旅館,然後撿評價高的最近的打電話問,通常頭3個一定中,最多一次係昨晚台北,因價銭問題問左五間先揾到,

台彎民宿老闆/娘很得意,斯文嘀,有礼貌嘀有著數,如果住金侖強烈推荐三和民宿,老闆係日本阿伯,國語説得比香港人好,房間非常大同干淨,家私同衛浴設置用睇落好低調但非常奢侈,價銭貴小小,nt1100.,

我次次都係去到地頭先揾民宿,用google map 打民宿2字,就自動彈出附近的民宿及旅館,然後撿評價高的最近的 ...
101monster 發表於 2016-5-9 19:34

我先去警局局問邊道有旅館,佢地叫我去遊客中心問:D
系遊客中心臨關門前拎左張有民宿電話o既單張,雖然個職員一開是幫我圈o個幾間最近o既都是full曬,
打左30通電話先搵到,但又只有map.me 離線地圖(手機沒搞上網~_~),打電話去民宿訂房但問完個地址都是唔明。
我再走去警局(南庄派出所)問路,,個警察教我點去。佢估我一個鐘踩到上去,但實情我都沒力繼續踩最後o個寫坡,上山中途又系另一個警局門前前(蓬萊派出所)休息,警局個警察見我,問我有咩需要,我話佢民宿(民宿名),仲叫我買埋杯面上去。又清楚地指出之或點行,o甘我先可以再推一段路,遇到個好人話佢知點去間民宿
一共用左兩個鐘先上到民宿 =3=

台彎民宿老闆/娘很得意,斯文嘀,有礼貌嘀有著數,如果住金侖強烈推荐三和民宿,老闆係日本阿伯,國語説得 ...
101monster 發表於 2016-5-9 20:01

因為右腳擦傷,我又懶得買包紮藥品,(可能佢把我血染佢床單),民宿老闆比埋我D紗布吖、紅藥水、藥膏吖,仲有個防水貼比我第2日出發換(雖然沒咩用,踩下踩下最尾都是lag鬼左)

南庄o的旅店好鬼吖!山上面o既民宿都$1500 NTD
南庄老街4人房(2張床)都$3200ntd

係咪用摺車?摺車會辛苦好多,用MTB會舒服好多,但搭飛機吾方便!

係咪用摺車?摺車會辛苦好多,用MTB會舒服好多,但搭飛機吾方便!
tchosam 發表於 2016-5-11 08:14

公路車,不過兮平嘢同已經好殘

上機…貴車咪裝箱囉

平車裝紙箱

環台張上綱卡唔少得,搵住宿又方便又平。