上武嶺一問

小弟下個月會東進武嶺 (算係第一次衝出香港 )
好多人話上到2500m 打後, 因為空氣稀薄, 體能會跌得好勁
其實跌walt係咪真係好明顯?
出發前, 體能方面有無需要特別調整?
有無乜野係特別要注意?
Thanks all~

一定要操山,車最好有大飛輪,power gel預備幾支補充體力,體能下降高山症出現比較多,吾係諗住一脚上山,分多D點停留回復體力和適應氣壓,下個月仲係好熱,諗下點降温,或者深夜出發,東進斜好多,太魯閣上山車比較多,彎比較多,但風景無敵

一定要操山,車最好有大飛輪,power gel預備幾支補充體力,體能下降高山症出現比較多,吾係諗住一脚上山, ...
tchosam 發表於 2016-6-4 09:19 AM

其實已經裝左11-32, 我聽過最斜有27% 斜波, 真係未試過27% 會係幾斜
上大佛最多都係14-15% 左右
咁溫差會唔會好大?

溫差會幾大, 但係你踩車時一定全身熱﹐要查天氣程況,東進上真係幾斜﹐要慢, 再慢,試下沙田坳道上飛鵝山﹐最尾段路差吾多斜 !

溫差會幾大, 但係你踩車時一定全身熱﹐要查天氣程況,東進上真係幾斜﹐要慢, 再慢,試下沙田坳道上飛鵝山﹐ ...
tchosam 發表於 2016-6-6 12:50 PM

我會盡量睇住Power Meter 做人
沙田坳道2-3年前上過, 印像中頂到一陣, 不過去到武領空氣稀薄+疲勞, 又會係另一種體驗

唔洗擔心咁多, 你咁遠去到又計劃好晒咁踩, 心理上唔同在香港練車咁上唔到頂可以縮沙回家, 自然會上得"輕鬆"一點, 鬥志同腎上腺素會令你成功。放鬆心情, 專心踩就可以, 越緊張越諗住會有高山症越難繼續。計劃好相隔幾多公里或到哪些地點要小休補給也很重要。

唔洗擔心咁多, 你咁遠去到又計劃好晒咁踩, 心理上唔同在香港練車咁上唔到頂可以縮沙回家, 自然會上得"輕鬆" ...
勁爆小朋友 發表於 2016-6-9 02:31 AM

你咁講都岩~
其實而家可以做既就係不停操山, 同埋情報上不停請教各位
只希望盡量係呢段時間作最好既準備
盡人事, 聽天命

你東進定西進?
我大約2000左右突然全身無力

要拎夠Gel

你打算即日來回定住一日?
溫差係好大
每高1000 -6度
唔好拎太多野 如單反之類(如果為速度)

埔里入花蓮出?

via HKEPC Reader for Android

你東進定西進?
我大約2000左右突然全身無力

要拎夠Gel

你打算即日來回定住一日?
溫差係好大
每高1000 -6 ...
rx78_nt-1 發表於 2016-6-9 10:05 PM

埔里入花蓮出?

via HKEPC Reader for Android
kururu82 發表於 2016-6-9 10:22 PM

我今次係東進
一日上頂, 所以我估天未光就要出發