單車環島其實很簡單系列 -- 濟州 凍冰冰騎遊旅程2016

因為有朋友去左濟州自駕遊 , 回來後反咉非常好 , 所以環濟州既計劃早已係心入面有一個大概 ,

但係直航機票最平要三千幾 , 一直唔平 , 所以環島計劃一路排到好後面 ,

直到上年15年暑假 , 因為韓國有疫情而發出旅遊警示 ,

某廉航推出香港直飛濟州航線 , 來回只係一千頭 , 奈何要訂半年後的機位 , 又未知有冇假期 ,

況且啱啱環完台灣 , 10月要又去大阪 , 環濟州只能排在 to do list

點知係今年年頭 , 機會黎喇飛雲 , 廉航又推出 $78單程優惠 , 睇下更表 , 有假 , 睇下戶口 , 有三五千 , 去馬

飛韓國零晨機 , 班機差唔多坐滿人 , 題外話廉航寄運單車收 $300單程 , 來回共$600 , 真係好X貴 , 不過要踩自己車冇計啦 

去到濟州差唔多早上8點 , 我真係超 like 係市區既機場 , 攞左車打返氣條軚就走得 , 唔使駁車轉黎轉去

搞掂部車就出機場門口影返張先

今次驚語言不通訂房難 , 同去台灣唔同 , 民宿旅舍都預早訂好

未夠鐘check in ,梗係遊下車河先 , 向海邊出發

濟州市區附近的一個特色海岸地貌 -- 龍頭岩

差異侵蝕海岸地貌 , 即港人俗稱既龍落水

下面海灣有幾位海女駐場表演 , 是日早上氣溫得4-5度 , 辛苦錢呀

公園入口的一對石頭公公 , 免費入場的

龍頭形狀幾壯觀 , 魚鷹係岩石上守候 

身材好掂既海女, 睇得出咩位俾人摸得多, 話唔定有好運

海邊雖然風大 , 但風景開闊 , 漁港特色 , 有漁船有避風塘

肚餓食快餐 LOTTE

遠眺濟州港

紗羅峰公園 -- 公園可供單車進入 ,好多居民黎散步慢跑 ,

公園附近的中式建筑紗羅寺

濟州港另一角 , 圖中有座山地燈塔 , 據說是濟州第一座有人燈塔

繼續閒游

遠處就是全韓國第一高山 -- 漢拏山 

禾北浦(Hwabuk-dong)的漁港

沿路折返旅舍 check in

去到濟州港附近上斜路 , 左手轉波居然裂左 , 大力出奇蹟 , 晚上閒逛反而冇咩影相 

如果用小摺,我會打散佢放入29"旅行箱當正常行李寄.可慳回來回600運動器材費.

期待新相

如果用小摺,我會打散佢放入29"旅行箱當正常行李寄.可慳回來回600運動器材費. ...
伏喱哩 發表於 2016-6-21 09:31

406小摺放得入29"旅行箱?

沿途風景都好正@@

第二日訓到黃朝白晏, 食埋自助早餐先出發

是日目的地, 往東出發去城山

濟州標有藍色綫的行人路單車也可混合用

其本上沿住1132公路往東行就可以

漢拏山山頂仍有積雪

呢段路好脆異, 視覺上明明上斜 ,但其實落緊斜

還有18KM , 沿途唔使擔心補給 , 一路有便利店及食肆

走過美麗的田野, 呼吸青草的氣息

中午左右就到, 遠看日出峰

開始落雨, 又濕又凍

早 check in , 仲未有其他人

整頓好就出發去行山 -- 城山日出峰

因為城山唔大, 由青旅去日出峰就唔帶車

滿街的手信店, 多年的一貫宗旨, 只看不買, 一來窮遊, 二來屋企唔想擺

個景近睇真係好正

聯合國教科文組織 (UNSECO) 確認,世界地質公園

入場費2000圜 (約港幣$14)

用火山岩鋪切既石板路, 火山岩石材真係隨處可見, 善用本地特產資源 

可惜天陰陰

「位於濟州島東邊的城山日出峰海拔高182公尺,是由10萬年前海底火山爆發而形成的高聳巨岩,其頂部有巨大的火山噴口」

火山口唔高,好快上到頂

火山口好X凍, 又落雨, 都係落返去先

山腳下峽灣的海女表演場地

遠望就是濟州另一個必去景點 -- 牛島

不過我留返下次去

雨越落越大, 回程走人返房休息,

同房的幾個後生仔廿零歲, 從首爾來, 邀請我去一同食晚飯飲酒

不過第日要早起岀發, 只好婉拒

黎到城山, 冇理由唔係日出峰睇下日出掛

所以翌日朝早天未光就 check out , 揾個靚位等日出

雨就停左, 不過風就好大, 現場得2-3度

睇完日出食早餐再出發

路過美麗的油菜花田

還有養馬場供遊客體驗的濟州馬

咁大個人未騎過馬, 睇下將來有冇機會試下

今日南下目標 -- 西歸浦

離開日出峰約5KM的另一個海岸景點 -- 涉地岬

前面係大型度假村

巨龜剪影, 涉地岬海岸風景區不收費, 只收停車場泊車費

濟州島最常出現在電影的拍攝外景地, 韓劇All in裡的教堂

後被商人改建為糖果屋造型的 Dalcom House , 現在成為旅遊、影緍紗熱門景點

涉地可支(Sopjikogi)位於濟州島東部海岸的一端。
「涉地」是這一地區古代時的名稱,「可支」是濟州島方言,意思是向外突出的地形。涉地可支所在的海岸懸崖上是一片寬闊的草地,這裡一棵樹也看不到,海岸上聳立著一塊叫仙石的岩石。
涉地可支一端有燈塔,在通向燈塔的路上有防風用的石牆。石牆內是油菜田,燈塔上有鐵臺階,很輕鬆地就能登上。扶欄而立,涉地可支海岸的風景便盡收眼底。遼闊平緩的考地山坡上有石頭搭成的烽燧臺(高約4公尺,呈邊長9公尺的正方形),至今保留著原貌。

古老的峰火台遺址,

涉地可支灯塔

上面就係ZIPPO博物館

海邊慢慢走, 等着今日即興的重點行程, 10:00AM濟州海洋館開門

雖然時時要車不離身, 不過有單車泊位, 感覺都係爽, 萬一真係被人偷都冇計啦

掌聲鼓勵

正.如果唔帶自己車,當地有冇地方租車?