26吋摺車 改車

最近買左架26吋摺車, 想請教一下大家有咩可以改一下踩起黎順D快D?
(利申:改車新手)

煞車系統
前煞車夾器:
Disc, ball bearing
後煞車夾器:
Disc, ball bearing
煞車握桿:
Avid FR5
煞車線組:
LiveWire 7.0, anti-compression housing, slick cables, DuPont L3 lubricant, alloy ferrules
輪組
前花鼓:
Formula disc, aluminum, QR
後花鼓:
Formula disc, 8 spd aluminum, QR
幅條 及 銅頭:
Stainless steel, brass nipples
輪圈:
WTB Disc, doublewall
外胎:
Schwalbe Marathon Supreme, 50-559, RaceGuard puncture protection, Reflex
傳動系統
變速把手:
SRAM X4, 3 x 8 spd
前變速器:
Microshift, forged aluminum, for MTB
後變速器:
SRAM X7
曲柄組:
SRAM S600
飛輪:
Shimano 8 spd, 11-32T
五通碗组:
Cartridge, sealed bearings
鍊條:
8 spd
踏板:
VP alloy cage
變速線組:
LiveWire 7.0, sealed anti-compression housing w/ DuPont L3 lubricant

車去唔去同車重胎闊仲有你坐姿阻唔阻風關係大啲 , 你26吋摺車都唔慌輕 , 要快其實你應該買RB , 乜都唔改都快過你呢部

最近買左架26吋摺車, 想請教一下大家有咩可以改一下踩起黎順D快D?
(利申:改車新手)

煞車系統
前 ...
pang_wolf 發表於 2016-8-8 10:27

師兄,你架係咩車,我依家都睇緊26摺,平平地諗XRA643。有無意見交流下?

車去唔去同車重胎闊仲有你坐姿阻唔阻風關係大啲 , 你26吋摺車都唔慌輕 , 要快其實你應該買RB , 乜都唔改都 ...
fredrace 發表於 2016-8-8 09:45 PM

CHING, 其實我都知想快係要RB, 但位置所限只可以摺車, 我唔係想好快, 只係想踩起黎順D

師兄,你架係咩車,我依家都睇緊26摺,平平地諗XRA643。有無意見交流下?
kelkmk 發表於 2016-8-15 11:13 AM

我依架係TERN P24, 摺車買好小小, 唔係踩踩下分體都幾頭痛

我依架係TERN P24, 摺車買好小小, 唔係踩踩下分體都幾頭痛
pang_wolf 發表於 2016-8-15 12:27

嘩!你架車輕過我果架成1kg,不過我係屋企無位,又唔想玩20吋,所以先睇26吋。

我見佢D波箱同前叉好似唔錯,所以先諗佢。

不過另一間問題係唔知出面租果D車幾重?希望唔好重過出面D車。

CHING, 其實我都知想快係要RB, 但位置所限只可以摺車, 我唔係想好快, 只係想踩起黎順D ...
pang_wolf 發表於 2016-8-15 12:26

單係講「踩起黎順D」已經好多野可以改得
由BB到齒輪等,好多好補品幫到你,但一改真係有機會貴過你架車

我覺得你先練好個體能先,當體能上到覺得上唔到,到時先諗改車或換車
平路要快要順一定係RB或一體式車架,摺車個動力流失係好緊要

順D快D:
主要在于會轉動組件如, 車軸/BB/波腳轆仔...

要加速快:
要輕, 轆慣性低...