新手上lock踏 [ 31/10 更新,仆ed ]

踩左兩年RB

單車節前已經決定,過左單車節就上lock

基於本人唔係追硬件的人

但求有個功能就可以

宜家睇中左

Look Keo Classic 2 同埋 Shimano R550 SPD-SL

但係...我......唔識配鞋

Shimano我估可以買番佢啲鞋就ok...掛(如Shimano R088 SPD-SL?)

但Look呢!?要買咩鞋?

另外,咩係鞋碼?咩係鞋套?    

我上網見到啲鞋個底係平的

咁點同隻lock踏扣住?

lock踏同鞋中間舊野跟鞋?跟lock踏?另外買?

配鞋碼就可

look可用shimano鞋

配鞋碼就可

look可用shimano鞋
rx78_nt-1 發表於 2016-9-28 12:35

"鞋碼"係指 鞋 同 lock踏 之間的野?

個鞋碼要另外買?

"鞋碼"係指 鞋 同 lock踏 之間的野?

個鞋碼要另外買?
白翼天使獅 發表於 2016-9-28 13:04

lock踏一般跟埋鞋碼.
如你買"SPD-SL" lock踏, 要留意隻鞋要support "SPD-SL".
鞋亦會標明support那個制式.
每個制式有其好壞處.

有些人喜歡選鞋款先, 再配合適的lock踏, 有些人喜歡選制式先, 再選 lock踏和鞋.

其實市面上一般都用 Look keo 或 Shimano SPD/SPD-SL
而要裝呢兩種鞋碼,都係用三粒鏍司既 lock 鞋就得

所以,基本上你需要揀既係腳踏 - 究竟用 Look Keo 定 SPD/ SPD-SL
個人覺得 Look 比較易上 lock/易解 lock
Shimano 比較難
不過新手練基本功,我覺得 Shimano 好 D

踩左兩年RB

單車節前已經決定,過左單車節就上lock

基於本人唔係追硬件的人

但求有個功能就可以

宜家睇 ...
白翼天使獅 發表於 2016-9-28 11:44

你未上LOCK都可以同我同事火併, 強!

rx78_nt-1 發表於 2016-9-28 15:28

哦,大概明白了!

lock踏一般跟埋鞋碼.
如你買"SPD-SL" lock踏, 要留意隻鞋要support "SPD-SL".
鞋亦會標明support那 ...
nganshiu 發表於 2016-9-28 17:57
其實市面上一般都用 Look keo 或 Shimano SPD/SPD-SL
而要裝呢兩種鞋碼,都係用三粒鏍司既 lock 鞋就得

所 ...
黃昏 發表於 2016-9-28 18:27

睇左rx78_nt-1師兄條link

除左好似波板糖果隻外,Shimano同Look個鞋碼都係呈"品"字

上網見到Shimano R078 SPD-SL鞋,有五個窿!!!

螢幕快照 2016-09-29 08.27.27.png

請問是否 Look Keo Classic 2 或者 Shimano R550 SPD-SL 都啱用

哦,大概明白了!

睇左rx78_nt-1師兄條link

除左好似波板糖果隻外,Shimano同Look個鞋碼都係呈"品" ...
白翼天使獅 發表於 2016-9-29 08:40

Shimano R088 / 其他Shimano出既大部分RB用鞋底都係有5個窿,
同時support SPD(入面兩個窿) (MTB用果隻lock踏) / SPD-SL(外面3個窿) (RB用果隻lock踏),
至於點解咁設計就真係唔知

其實RB 鞋碼大部份都係用三孔, mtb 就兩孔
rb 鞋就通常有5孔
唔需要太膽心