[配件] 6速後撥更換

大行 HAY660 (6速齒輪) 想更換後撥(眼撥),見照片應該是短腿。
請問 Shimano RD TX-35 or RD TX-55 會刮地嗎?
Shimano RD-M280 or RD-M310 有機會用到嗎?
thanks all

大行 HAY660 (6速齒輪) 想更換後撥(眼撥),見照片應該是短撥。
請問 Shimano RD TX-35 or RD TX-55 會刮地 ...
stanley_chung 發表於 2016-10-18 10:39

TX35 / TX55分別係55有wire guide,師兄你果隻本身都有,建議用55。
M280 / M310無記錯係7/8速用,唔肯定6速可唔可以用到

回覆 2# skybread
我都想用RD TX-55,但淘寶的人說會刮地,有另一款是 RD FT-35,也有wire guide,但不太好。

http://si.shimano.com/php/downlo ... EV-RD-FT35-3595.pdf

回覆  skybread
我都想用RD TX-55,但淘寶的人說會刮地,有另一款是 RD FT-35,也有wire guide,但不太好 ...
stanley_chung 發表於 2016-10-18 13:48

刮地可以用暴力解決既(最後手段,唔多建議)。。。
FT/FY35好似就係師兄原裝果隻

M310 會掂到地下

回覆 4# skybread
我就係想唔用原裝果隻,所以想用 RD TX-55.
但請教如何暴力解決?

請問有沒有其他推薦?thx

回覆 5# rx78_nt-1
M310 我睇Spec 是 Smart Cage, 是否可以調校?
還有,目前用緊低階指撥SL-TX30-6R,是否可配M310?
想買個好少少的後撥,轉波時sharp D,同埋少D 雜聲。
Thx.

我都想買個TX35,見淘淘廿零蚊咁平,係咪真野黎?香港賣幾錢

回覆  skybread
我就係想唔用原裝果隻,所以想用 RD TX-55.
但請教如何暴力解決? ...
stanley_chung 發表於 2016-10-18 14:41

將波撥裝低啲,令佢係1波果陣隻腳佢無咁貼地