係行人路踩單車係咪犯法?

有無師兄真係比差佬捉過罰錢
我屋苑離單車徑成四/五分鐘路程,早前有幾單撞死人,唔敢踩出馬路,咁咪要做老漢
有無法例規定踩單車要戴頭盔

有無師兄真係比差佬捉過罰錢
我屋苑離單車徑成四/五分鐘路程,早前有幾單撞死人,唔敢踩出馬路,咁咪要 ...
cc4321 發表於 2016-11-8 09:16

我個FD試過比差佬捉, 即場比身分證抄低, 無牛肉乾, 叫你等法庭通知書等上庭認罪, 之後先可以比罸款
因為唔係定額罸款, 係即場告你, 要你 浪費一日時間請假去法庭認罪 書面認罪書都無封
仲有如果你有車牌仲死多幾錢重, 如果撞到人 分分鐘可以告你不小心駕駛, 要扣分的
如果你係馬路上踩單車衝紅燈, 又會比人扣5分 , 總知你一踩上馬路就當你係一架車
就算你無車牌, 記錄會存檔2年, 你2年內考到車牌都會即時扣你分, 不小心駕駛好似扣5分
如果你當時收埋個車牌唔比差佬抄都無用, 因為政府電腦會查到, 到時又會自動扣你分

單車要有前燈後紅色反光板同鈴鈴, 事但無樣都會比人抄牌, 反而頭盔唔捉你

所以而家都唔敢再係行人路踩單車, 無單車徑既只好出馬路等比車車親你
(垃圾政府D單車徑一東一西斷斷續續, 垃圾政府都唔係支持全民運動)

http://fitz.hk/sports/cycling/%E ... %E4%B8%AD%E6%8B%9B/

我個FD試過比差佬捉, 即場比身分證抄低, 無牛肉乾, 叫你等法庭通知書等上庭認罪, 之後先可以比罸款
因為 ...
Umaru 發表於 2016-11-8 09:27

咁大鑊?早知咁唔鬼買單車
以前住沙田d單車徑做得好好,好小經過馬路,依家入到屯門真係好似師兄咁講,一段一段

咁大鑊?早知咁唔鬼買單車
以前住沙田d單車徑做得好好,好小經過馬路,依家入到屯門真係好似師 ...
cc4321 發表於 2016-11-8 09:38

自從上年係蔡意橋果段單車徑 勁多警犬捉人唔落車推單車後, 而家好多人一見單車徑END都會落車推單車
因為上年D警犬真係生仔無屎弗, 專係D橋墩後面捕你, 好多時你踩踩下對面單車友係咁 鈴鈴 你就啫係提你前面有警犬捉單車

https://www.youtube.com/watch?v=Svp1pBV-pkQ

自從上年係蔡意橋果段單車徑 勁多警犬捉人唔落車推單車後, 而家好多人一見單車徑END都會落車推單車
因為 ...
Umaru 發表於 2016-11-8 09:42

屯天元 根本有心捉係超易奶野

有沒車可以合法系行人路上踩?

alan11abc 發表於 2016-11-8 10:55

運輸署署長指定認可

alan11abc 發表於 2016-11-8 10:55

電動輪椅

無話過傷殘先用得
仲可以幫手運貨

因為 ...
Umaru 發表於 2016-11-8 09:27

頭尾燈只係夜晚同能見度低需要

via HKEPC Reader for Android

無吹水
小小事都要上法庭
仲要好旺
唔係一單半單